Вече има лекарства за онкоболните, съобщи Атанасова

Вече има лекарства за онкоболните, съобщи Атанасова
Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова откри строителната площадка на новия онкологичен и лъчетерапевтичен център „Св. Марина“ Варна, който се изгражда със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ и струва 18 млн. лв. Снимка: БГНЕ
A A+ A++ A

Недостигът на лекарства за онкоболни вече е преодолян, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Във Варна, където направи първа копка на свръхмодерен онкологичен център към Университетската болница „Св. Марина", Атанасова сподели и, че има вероятност и заплатите на работещите в психиатричните клиники и кръвните центрове да се повишат с 18% със задна дата от 1 октомври, предаде БНР.

„За България има осигурени онкологични лекарства. От тази седмица вече те се доставят. Говорили сме с фирмата, която ги доставя, поели са към нас категоричен ангажимент, че за българските граждани ще има лекарства за лечение", коментира здравният министър.

Министър Атанасова уточни, че вече е изпратила предложение за повишаването на възнагражденията до Министерството на финансите.

„Те трябва да дадат положително становище за постановление на Министерски съвет, в което се преразпределят средства в бюджета на Министерството на здравеопазването, като се отделят средства за повишаване на заплатите пак с 18% за психиатриите и за районните центрове по трансфузионна хематология. Ако това стане в рамките на другата седмица, смятам, че от 1 октомври е един постижим срок", уточни Атанасова.

Здравният министър обясни, че се надява предложението й за повишаване на бюджета на министерството от следващата година с 20 млн. лв. да бъде одобрено, защото средствата са необходими за лечението на деца в чужбина, за инвестиции, за подпомагане на болниците в трудно достъпните райони.

#министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #Варна #онкоболни #бюджет #лекарства #средства #медикаменти #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници