Цацаров става прокурор във ВКП

Цацаров става прокурор във ВКП
A A+ A++ A

На днешното си заседание Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) възстанови Сотир Цацаров на длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Цацаров е бивш главен прокурор и председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в оставка.

Решението на Прокурорската колегия мина без обсъждания. То е в резултат на подадена молба от страна на Цацаров, припомня БТА.

Оставката на Цацаров като председател на антикорупционната комисия все още не е гласувана от Народното събрание, какъвто е редът при такива случаи. Оставката бе депозирана в парламента на 17 януари. Цацаров заяви намерението си да напусне поста още на 13 януари, като обяви, че ще направи това пред ресорната комисия в Народното събрание и ще поиска да бъде освободен от 1 март. Ден по-късно достъпът му до класифицирана информация бе отнет. В позиция Цацаров изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на Агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В мотивите за отнемане на допуска е било записано, че "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

#Сотир Цацаров #ВКП #прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »