Седем души са били подслушвани незаконно през миналата година

Седем души са били подслушвани незаконно през миналата година
A A+ A++ A

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства е установило, че седем души са били подслушвани незаконно през 2021 г. Това става ясно от доклад за извършените проверки за незаконосъобразно използване на специални разузнавателни средства, публикуван на сайта на Бюрото.

Общо 291 проверки за незаконно подслушване са извършени през изминалата година. 142 сигнала са от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС, а Националното бюро се е самосезирало по отношение още на 149 лица. Приключени са проверките по 246 от случаите, а 28 преписки продължават и през 2022 г.

141 от проверките са свързани с лица от протестите през лятото на 2020 г. и са започнати „по повод медийни публикации и постъпило писмо от Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията при 46-тото Народно събрание на Република България“. 128  от тези проверки са приключили, а за останалите 13 случая продължават.

От доклада не става ясно дали именно и измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

От Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства съобщават, че вече са уведомили компетентните държавни институции и предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите лица.

#подслушване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"