Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта

Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта
A A+ A++ A

В изследването са участвали 136 души. Броят им е малък и изследването не е рандомизирано.

Хората с лекият ковид, които нямат другите чести симптоми на продължително боледуване, също проявяват влошаване на вниманието и паметта шест до девет месеца след като са се заразили, съобщават Ройтерс и dnews.bg, позовавайки се на британски учени.

Сред когнитивните проблеми са нивата на концентрация, забравяне, умора. Те са характерни за продължителния ковид. Засега не е изяснено доколко широко засягат заразените.

Участниците в изследването са дали положителен резултат на тест за новия коронавирус, но не са имали други обичайни симптоми на продължителен Ковид-19. Те са правили упражнения за тестване на паметта и когнитивните способности.

Изследователите от Оксфордския университет са установили, че участниците значително по-лошо си спомняли лични преживявания, наричани епизодична памет, до шест месеца след като са се заразили. Те също показали по-голямо намаляване на способността да внимават продължително в сравнение с хора, които не са се заразявали. Това траело до 9 месеца.

"Изненадващото е, че макар и участниците вече да не усещаха други симптоми, когато ги тествахме, те показваха влошено внимание и памет - каза д-р Сидзиа Чжао от катедрата по експериментална психология в Оксфордския университет. - Резултатите ни разкриват, че хората месеци могат да имат хронични когнитивни затруднения."

С времето участниците са показали възстановяване на епизодичната памет и вниманието до голяма степен, съответно след шест и девет месеца. Те също са се представили добре в тестове за други когнитивни способности, включително за работна памет и планиране.

В изследването са участвали 136 души. Броят им е малък и изследването не е рандомизирано, изтъква Стивън Бърджес от Кембриджския университет. Въпреки това разликите с незаразяваните според него са "удивителни".

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »