Русия прикани Турция към сдържаност

Русия прикани Турция към сдържаност
Руският президент Владимир Путин. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Москва призова Анкара да се въздържа от стъпки, които може да доведат до изостряне на ситуацията на границата със Сирия, се казва в декларация на руското външно министерство.

Поводът за официалния документ беше предоставянето от турския парламент на мандат на правителството за трансгранични военни операции, информира ИТАР-ТАСС, предаде БГНЕС.

„Изразяваме надежда, че турската страна ще покаже сдържаност и няма да предприема каквито и да било стъпки, които биха довели до по-нататъшно усложняване на положението в региона", подчертава външното министерство на Русия.

На 4 октомври в отговор на обръщение на правителството на турския премиер Ердоган парламентът на Турция му предостави мандат за срок от една година да провежда трансгранични военни операции.

„Обръщаме внимание на изказванията на представители на турското правителство и на турското външно министерство, че Анкара ще положи всички усилия, за да не допусне изостряне на обстановката и ще координира действията си по отношение на Сирия с международната общност", изтъква руското външно министерство.

В деклрацията се казва още, че Русия твърдо се обявява за мирно уреждане на кризата в Сирия от самите сирийци, както предвиждат резолюции 2042 и 2043 на Съвета за сигурност на ООН и женевските договорености.

#Сирия #Турция #Русия #външно министерство на Русия #ООН #Съвет за сигурност на ООН #война #военни действия #Ердоган #министър-председател на Турция #Парламент #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници