Кабинетът на македонския премиер оцеля

Кабинетът на македонския премиер оцеля
Македонският премиер Любчо Георгиевски. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Македонското правителство на консервативния премиер Никола Груевски оцеля при вота на недоверие, внесен от опозицията, обвиняващо го във влошаване на отношенията с албанското малцинство.

При гласуването, състояло след полунощ, 68 депутати от 123-местния парламент подкрепиха кабинета, информира МИА, цитирана от БГНЕС.

По време на дебатите са били разменени остри реплики, включително и обиди между депутатите.

Груевски е обвинил в манипулация и политически интриги лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Бранко Цървенковски.

Груевски припомнил най-различни инциденти отпреди десетина години, когато премиер бе Цървенковски.

Според него сегашното правителство реагира адекватно на всяка провокация, включително и тези на представителите на албанското малцинство, които смениха имената на няколко училища и улици в страната, без да имат право за това.

Според СДСМ управляващата коалиция между ВМРО-ДПМНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) в продължение на два месеца изостря обстановката и застрашава етническия мир и евроинтеграцията на страната.

Коалиционното правителство е съставено от партията ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски и основната албанска партия ДСИ начело с Али Ахмети.

Отношенията между двете формации обаче са белязани с напрежение през изминалите месеци.

В края на юни двамата най-големи опоненти на македонската политическа сцена през последните 22 години бившите премиери Любчо Георгиевски и Бранко Цървенковски постигнаха съгласие в битката за свалянето от власт на премиера Никола Груевски.

Международната изолация, икономическата катастрофа и кризата на демокрацията са основните цели, които обединиха двамата бивши политически противници.

Георгиевски, известен още с пробългарската си ориентация, бе премиер на Македония през 1998-2002 г. като лидер на ВМРО-ДПМНЕ. След оттеглянето на Георгиевски преди няколко години, сегашният премиер Никола Груевски застана начело на ВМРО-ДПМНЕ. В кабинета на Георгиевски сегашният премиер Никола Груевски бе министър на финансите

Бранко Цървенковски, просръбски настроени и изконен политически противник на Любчо Георгиевски, е бивш министър-председател и бивш президент на Македония като лидер на Социал-демократическия съюз на Македония.

#Македония #Любчо Георгиевски #Бранко Цървенковски #ВМРО-ДПМНЕ #Социалдемократически съюз на Македония #Никола Груевски #министър-председател на Македония #вот на недоверие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници