Иде хаос с полетите заради 5G, алармират авиокомпании

Иде хаос с полетите заради 5G, алармират авиокомпании
A A+ A++ A

Главните изпълнителни директори на големите американски пътнически и карго превозвачи предупредиха в понеделник за предстояща "катастрофална" авиационна криза след по-малко от 36 часа, когато AT&T и Verizon са готови да активират нова 5G услуга.

Авиокомпаниите предупредиха, че новата услуга C-Band 5G, която ще е достъпна от сряда, може да направи значителен брой широкофюзелажни самолети неизползваеми, "потенциално може да блокира десетки хиляди американци в чужбина" и да предизвика "хаос" за полетите в САЩ.

"Освен ако нашите основни центрове не получат разрешения за полети, огромното мнозинство от пътуващите и товарите на практика ще бъдат спрени", пишат главните изпълнителни директори на American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines и други в писмо, за което съобщи първо "Ройтерс".

Федералната авиационна администрация (FAA) предупреди, че потенциалните смущения могат да засегнат чувствителни самолетни инструменти като висотомери и значително да попречат на операциите при ниска видимост.

"Това означава, че в ден като вчерашния повече от 1100 полета и 100 000 пътници ще бъдат отменени, отклонени или закъснени", пише в писмото.

Авиокомпаниите късно в понеделник обмисляха дали да започнат да отменят някои международни полети, които трябва да пристигнат в Съединените щати в сряда. "С предложените ограничения на определени летища транспортната индустрия се подготвя за известно прекъсване на услугите. Ние сме оптимисти, че можем да работим с различни индустрии и с правителството, за да финализираме решения, които безопасно смекчават възможно най-много въздействия върху графика на полетите", каза производителят на самолети Boeing на понеделник.

Действията са спешни, добавиха авиокомпаниите в писмото, подписано също от UPS Airlines, Alaska Air, Atlas Air, JetBlue Airways и FedEx Express. "Честно казано, търговията на страната ще спре", предупредиха те.

Писмото е адресирано и до директора на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз, министъра на транспорта Пийт Бутигиг, администратора на FAA Стив Диксън и председателя на Федералната комисия по комуникациите (FCC) Джесика Розънуорсъл.

FAA заяви, че "ще продължи да гарантира, че пътуващите са в безопасност и продължава да работи с авиационната индустрия и компаниите за безжичн икомуникации, за да се опита да ограничи закъсненията и отмяната на полети, свързани с 5G". Останалите държавни агенции не коментираха.

AT&T и Verizon, които спечелиха почти целия C-Band спектър на търг за 80 милиарда долара миналата година, на 3 януари се договориха да изградят буферни зони около 50 летища, за да намалят рисковете от смущения и да предприемат други стъпки за намаляване на потенциалните смущения за шест месеца. Те също така се съгласиха да отложат активирането с две седмици (до сряда), временно предотвратявайки конфликт с безопасността на въздухоплаването, след като преди това отложиха услугата с 30 дни.

Verizon и AT&T отказаха коментар в понеделник, но са заявявали, че C-Band 5G е успешно внедрен в около 40 други страни без проблеми.

United Airlines предупреди късно в понеделник отделно, че проблемът може да засегне повече от 15 000 от нейните полети, 1.25 милиона пътници и огромно количество товари годишно. Авиокомпанията допълни, че е изправена пред "значителни ограничения за моделите 787, 777, 737 в големи градове като Хюстън, Нюарк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Чикаго".

Авиокомпаниите искат "5G да бъде внедрен навсякъде в страната, освен в рамките на приблизително 2 мили (3.2 км) от летищни писти" на някои ключови летища. "Необходима е незабавна намеса, за да се избегнат значителни смущения в работата на пътническите превози, спедиторите, веригине за доставки и снабдяването с медицински консумативи от първа необходимост", казаха те.

Авиокомпаниите добавиха, че ограниченията за полети няма да засегнат само операциите при лошо време."Множество модерни системи за безопасност на самолетите ще бъдат счетени за неизползваеми, причинявайки много по-голям проблем от това, което знаехме... Производителите на самолети ни информираха, че има огромни части от опериращия флот, които може да се наложи да бъдат заземени за неопределено време."

 Една проблемна област е дали някои или всички Boeing 777 няма да могат да кацнат на някои ключови летища в САЩ след стартиране на 5G услугата, както и някои товарни самолети на Boeing, казаха служители на авиокомпанията за "Ройтерс". Авиокомпаниите призоваха за действия, за да се гарантира, че "5G се разгръща с изключение на ситуации, когато кулите за комуникации са твърде близо до пистите на летището, докато FAA определи как това може да бъде постигнато безопасно и без катастрофални смущения".

FAA заяви в неделя, че е разрешила приблизително 45% от флота на търговските самолети на САЩ да извършва кацания при ниска видимост на много летища, където ще бъде разположена 5G C-лента и те очакват да издаде още одобрения преди сряда. Авиокомпаниите отбелязаха в понеделник, че списъкът не включва много големи летища, пише "Дневник".

#авиокомпании #хаос #5G

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници