Турция отвърна на сирийска стрелба

Турция отвърна на сирийска стрелба
Кадри от пограничните райони на турско-сирийската граница, където преди дни загинаха петима невинни. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Турската армия отново отговори на нова артилерийска стрелба откъм Сирия, съобщи Анадолската агенция.

Ударът този път понесе турската провинция Хатай, но жертви няма, преддае АФП, цитирана от БГНЕС.

След сериозния инцидент в сряда, при който загинаха петима турски мирни жители от гранично село, турската артилерия системно отговора на сирийската стрелба.

Това бе най-сериозният инцидент между Дамаск и Анкара след свалянето на турски боен самолет от сирийците през юни, което предизвика рязко покачване на напрежението и засили опасенията от разрастване на сирийския конфликт.

Артилерията отговори като бомбардира сирийската територия и оттогава на всяка сирийска стрелба, достигаща територията на Турция, следва турски отговор.

Турското правителство получи зелена светлина от парламента да продължи, ако е необходимо военните операции срещу Сирия.

Въпреки препоръките на Европейския съюз и Сирия, и Турция да бъдат сдържани след престрелките по границата между двете държави в сряда, в четвъртък Анкара даде „зелена светлина" за военни действия в Сирия.

Решението на турския парламент да даде „път" за трансгранични операции в съседна Сирия не е мандат за война, заяви малко след това вицепремиерът на Турция Бешир Аталай.

Според Аталай резултатът от гласуването в турския парламент ще има „възпиращ характер", предаде АФП.

Тогава вицепремиерът добави, че Сирия е поела отговорността и се е извинила за инцидента от сряда, при който загинаха петима турски граждани, заради което се състоя и извънредното заседание на турския парламент.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет".

#„Арабска пролет“ #Анкара #Бешир Аталай #вицепремиер #убити #Акчакале #Башар ал-Асад #военни действия #Европейски съюз #ЕС #НАТО #България #снаряди #Сирия #военни операции #Парламент #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници