Замърсяване от ТЕЦ „Бобов дол“ , Струма помътня!

Замърсяване от ТЕЦ „Бобов дол“ , Струма помътня!
A A+ A++ A

Експерти от Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" – Благоевград,     РИОСВ-Благоевград, РИОСВ-София, и Регионална Лаборатория на ИАОС в града извършиха проверка по сигнал от рибари за замърсяване на водите на река Струма.

Според сигнала мястото на замърсяването е при моста за с. Покровник, общ. Благоевград. След обход в района на участъци с обща дължина около 25 км по река Струма и нейните притоци Рилска и Джерман проверяващите са установили, че водите са мътни, със специфичен сиво-черен цвят, а източникът е ТЕЦ "Бобов дол". 

Замърсяването на Струма е станало чрез река Разметаница, десен приток на р. Джерман, която е ляв приток на р. Струма в която се заустват отпадъчни води от дейността на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД.  Дружеството е  титуляр на Комплексно разрешително, съгласно което може да зауства в р. Разметаница пречистени отпадъчни води. В случая водите на реките Разметаница, Джерман и Струма са замърсени от заустване на отпадъчни води от ТЕЦ "Бобов дол", с изключително високо съдържание на замърсители.

Междувременно Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) към МОСВ е започнала преразглеждане и актуализиране на комплексното разрешително на ТЕЦ "Бобов дол" заради установено системно замърсяване на основание на Закона за опазване на околната среда.

 

Снимки: МОСВ

#МОСВ #замърсяване #Струма #ТЕЦ Бобов дол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »