Индонезия мести столицата си в джунглата, вади над 32 млрд. долара за грандиозния проект

Индонезия мести столицата си в джунглата, вади над 32 млрд. долара за грандиозния проект
A A+ A++ A

Индонезийският парламент прие законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео. Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град.

Законът бе одобрен от повечето политически сили, несъгласие изрази единствено малката Партия на справедливостта и просперитета.

Министърът на планирането на националното развитие Сухарсо Моноарфа обяви вчера, че новата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Това е старо име на Малайския архипелаг, който включва Индонезия, Бруней, Малайзия, Сингапур и южните части на Филипините.

През 2019 г. индонезийският президент Джоко Видодо обяви планове за изграждането на изцяло нова столица в джунглите на Борнео, която да бъде равноотдалечена от градовете Баликпапан и Самаринда. Според него Джакарта вече не е надежден административен център заради наводненията, постоянните задръствания по улиците и лошото качество на въздуха.

Преместването ще погълне повече от 32 млрд. долара. Ако всичко върви по план, първите длъжностни лица ще могат да се преместят в новите си офиси най-рано през 2024 г., когато изтича вторият и последен мандат на Джоко.

Двайсет процента от площта на Джакарта се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им.

#Индонезия #Джакарта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"