България одобри "без резерви" резолюция на ООН, признаваща третия пол

България одобри "без резерви" резолюция на ООН, признаваща третия пол
A A+ A++ A

България е подкрепила, без резерви, резолюция на ООН за демократизацията и изборите, в която са включени термините “полова идентичност“, различна от биологичната и "жени в цялото им разнообразие“, обхващащ също биологични мъже, които се идентифицират като жени. Това съобщават от асоциация "Общество и Ценности" в личната си страница във Фейсбук.

Българските представители не са подкрепили предложените поправки за отпадане на проблемните термини, нито са направили резерва, с оглед решенията на Конституционния съд от 2018 и 2021г., по повод пол и полова идентичност.

В тази връзка асоциация "Общество и Ценности" отправя запитване до министъра на външните работи на какво се основава позицията на България да не подкрепи предложенията на други държави за отпадане на гореспоменатите термини от текста на резолюцията, нито да направи резерва по отношение на тяхното значение.

Въпросът е повдигнат въз основа на решенията на Конституционния съд по отношение на пол и полова идентичност и тяхната задължителност за всички държавни органи и граждани на страната ни, както и на изпратената от страната ни позиция до ООН година по-рано, в която се застъпва конституционното значение на “пол и полова идентичност", посочват от сдружението.

Гласуването в ООН е станало на 16 декември 2021 г. Правителството на Кирил Петков бе избрано от Народното събрание на 13 декември. В него министър на външните работи стана Теодора Генчовска, номинирана от ИТН. Българската позиция вероятно е изработена преди това, по време на служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

#ООН #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »