Корупция на европейската граница

Корупция на европейската граница
A A+ A++ A

По ирония на съдбата само дни след назначението на шефа на българския офис на „Прозрачност без граници“ Диана Ковачева за министър на правосъдието организацията публикува годишния си доклад за Индекса за възприятие на корупцията, който класира страната ни като най-корумпираната държава в Европа.

От възможните 10 точки България е с резултат от 3.3, или 86-та от общо 178 страни, и на последно място сред 30 страни от ЕС и Западна Европа. Ние сме малко по-зле от съседна Гърция (3.4) – предишния носител на „титлата“.

За повечето българи резултатът не е новина. Според простата логика е нормално най-бедната нация в ЕС да бъде и най-корумпираната, но корупцията в България отдавна е част от живота; тя е почти манталитет (и за да бъдем справедливи, това е така не само у нас, типично е за някои части на света – например за Балканите); метастазите й изяждат българското общество и икономика; прогонват чуждестранните инвеститори. Тези, които не й се поддават, са смятани за глупави и/или неадекватни.

Корупцията започна по време на комунистическия режим, когато трябваше да имаш „връзки“, за да си намериш работа, апартамент, кола и дори основни хранителни продукти. Сега тя се разпространява от високите етажи на властта, където се въртят милиони левове, надолу до пътния полицай и санитаря в болницата, които директно си искат пари, и още, и още...

Казват, че борбата с корупцията започва с нас; тя ще си отиде само ако всички откажем да участваме. Но ако е по-лесно да презреш ченгето на пътя и да си платиш глобата, историята става съвсем друга, когато любим човек лежи умиращ...

Корупцията трябва да бъде изкоренена от горе надолу - с провеждането на така дълго отлаганата съдебната реформа, с ефективни присъди по знакови наказателни дела, с премахване на тромавия съдебен процес, на лобистките закони и т.н., или поне така твърдят експертите.

През 1998 г. е регистриран най-ниският (т.е. най-голяма корупция) досега в България индекс за възприятие на корупцията, след като ръководеният от социалистите Кабинет „Виденов“ се срина под силния натиск на народното и политическото недоволство; след това се подобрява и се покачва до 4 в края на мандата на дясното правителство на Костов и достига своя връх - 4,1, по време на управлението на бившия цар Симеон Сакскобургготски. Предишното правителство на Тройната коалиция го понижи до 3,6.

Пак по ирония на съдбата една от най-корумпираните страни в ЕС се превърна в най-корумпираната под ръководството на тези, които дойдоха на власт с обещания да унищожат уродливата практика.

Признаци на влошаване имаше и в докладите от последните две години, но министър-председателят Бойко Борисов тогава ни каза, че тези данни били взети две години преди той да дойде на власт, за което била виновна „зловещата“ Тройна коалиция, както впрочем и за почти всичко останало.

Сега пък обяснява съкрушителната оценка с новата методология на организацията, с това, че в такива класации резултатите от борбата му срещу корупцията щели да се видят през следващите 3-4 години, с отмъстителния бизнес, който той бил засегнал с тази борба, с българите, които непрекъснато хленчат, и с това, че резултатът се основава просто на възприятия...

Но Борисов не бива да забравя, че това, което народът му и бизнесът забелязват, чувстват, възприемат, има по-голямо значение от това, което казват водачът и партията, в противен случай се връщаме към друга страница от българската история.

Министър-председателят и неговата управляваща партия ГЕРБ трябва най-после да дадат личен пример; да спрат да се обаждат на подчинените си, за да искат услуги за приятели и познати (имаше един скандал – Тановгейт, забрави се и потъна в небитието, и нищо не беше уж категорично доказано, но го имаше, както и много други – уви, списъкът е твърде дълъг); да спрат да обвиняват всичко и всеки (друг твърде дълъг списък); да вземат нещата в свои ръце и да направят нещо, което да поведе страната в правилната посока.

Борисов наскоро обеща, че България била на път да задмине Гърция... По жизнен стандарт ли, питахме и се надявахме? Направихме го, да, задминахме ги – по корупция...

#Диана Ковачева #корупция #Прозрачност без граници #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"