Рашидов ядоса НИМ, обърка „сметките“

Рашидов ядоса НИМ, обърка „сметките“
Министърът на културата Вежди Рашидов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Националният исторически музей (НИМ) опроверга думите на министъра на културата Вежди Рашидов за размера на приходите на музея и поиска наказание за чиновника, който го е подвел.

В петък в парламента министър Вешди Рашидов, заяви че „не може НИМ да има субсидия 1 600 млн. лева, а приходите за една година да са 100 хил. лева" и изтъкна необходимостта от реформа за музеите.

Приходите на НИМ за една година не са 100 хил. лева, а десет пъти повече - 1 млн. лева, се посочва в съобщение на ръководството на музея, предаде БТА.

„Вероятно министър Рашидов е бил заблуден от някой недобросъвестен или небрежен чиновник от Министерството на културата, който му е дал справка, в която липсва една нула. Ръководството на НИМ настоява да бъде издирен и наказан този чиновник", се посочва още в съобщението.

Идеята на Рашидов е реформа в музейното дело, като един генерален директор да менажира няколко музея.

„Не може в София четири музея да имат четири генерални директори. Много началници, малко работещи", негодува културният министър, цитиран от БНР.

По-рано в парламента министър Вежди Рашидов заяви, че единственият музей в България, който се самоиздържа, е Музеят на социалистическото изкуство (създаден от него, б.р.), а всички останали работели на загуба и по този повод той цитира данните за субсидията и приходите на НИМ.

Междувременно стана ясно, че по повод „нови скандални факти за безобразията и щетите върху българската култура" в неделя брифинг ще даде известният наш скулптор и критик на дейността на културното министерство проф. Велислав Минеков

#Вежди Рашидов #НИМ #бюджет #Национален исторически музей #министър на културата #субсидия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »