Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му
A A+ A++ A

Има конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор Иван Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му. Това обяви пред bTV министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

 По думите ѝ сигналите са различни и са във връзка с неосъществяване на контрол в определени случаи, за начина на организиране и провеждане на наказателното производство и въпроси относно конкретни негови решения и действия.

Тя отказа подробности заради факта, че те са свързани с квалифицирана информация и уточни, че обществото ще бъде информирано, когато бъдат изяснени всички факти и обстоятелства.

„Не може да съпоставяме избора на съдия Захарова и избора на прокурор Гешев за съответните позиции. Става въпрос за много различни биографии“.

Така министърът коментира избора на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС), критиките към това, че тя беше единствен кандидат и сравнението с избора на главния прокурор Иван Гешев.

Според нея изборът на Захарова за председател на ВКС е едно от най-добрите събития в правосъдната система от много години.

„Този избор ми даде надежда, че в България магистратското съсловие е готово да съдейства да работи затова да се случи правосъдната реформа и да има по-добро усещане за справедливост в страната. Беше избран един магистрат с безспорни професионални качества, с изключително висок морал“, уточни Йорданова.

 По думите ѝ случаят с избора на Гешев е точно обратният пример.

„Когато се разглеждаше кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор, неговата предистория беше повече от спорна. Малко преди той да стане главен прокурор, постави под въпрос разделението на властите и нарече този принцип „десен екстремизъм“… Неговата професионална биография беше натоварена с толкова спорни моменти. Та той прикри по делото „КТБ“ Делян Пеевски, той беше в специализираната прокуратура, когато се разви „ЦУМгейт“, какво точно направи. И толкова други спорни въпроси от неговата професионална кариера бяха поставени на масата“, обясни позицията си министърът.

Относно отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров тя каза: „В България най-сетне започна да има ефективен контрол за това кой има достъп до класифицирана информация и как се изпълняват тези задължения“.

Тя е убедена, че процедурата е била задействана справедливо. Също, че нито отнемането на допуска, нито оставката на Цацаров ще спрат работата на КПКОНПИ в настоящия ѝ състав и важни проверки и процеси, които вървят в момента.

#Надежда Йорданова #МП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай