ЕК: Престъпността и корупцията спъват Западните Балкани

ЕК: Престъпността и корупцията спъват Западните Балкани
Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Нарушаването на човешките права, организираната престъпност и корупцията са основните пречки, които спират Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз, се казва в документ на Европейската комисия.

Стратегията за разширяването на ЕС 2012-2013 е описана във вътрешния документ, в който са включени отделни доклади за напредъка на всяка една страна по пътя и към присъединяване, информира ТАНЮГ, цитирана от БГНЕС.

ЕКанализира напредъка на всички държави, които са включени в процеса по разширяването – Сърбия, Хърватия, Босна, Македония, Албания, Черна гора и Турция.

Укрепването на гражданските права и демократичното управление са централен въпрос в процеса на разширяването, се посочва в документа.

Сред проблемите се изброяват още слабото правосъдие и неизвършените реформи в държавната администрация, като се подчертава, че кризата в Еврозоната, както и „Арабската пролет" са предизвикателство и стимул за разширяването на ЕС, което трябва да продължи.

Рецесията и голямата безработица също влияят отрицателно и на страните от Западните Балкани, посочка ЕК.

Хърватия, която е най-близо до членството си в ЕС, се намира под специално наблюдение, като тя формално трябва да се присъедини към Съюза след публикуването и на последния положителен доклад.

За Босна и Херцеговина се казва, че е направила минимален или никакъв напредък, когато става въпрос за функционирането на държавните структури и институции.

По отношение на Черна гора е констатиран напредък, но се подчертава, че е необходимо да бъде направено още за установяване на гражданските права и по-специално в борбата срещу корупцията по висшите етажи на властта.

За Македония ЕК казва, че все още има известно междуетническо напрежение, но се подчертава, че тази държава е изпълнила всички политически критерии за започването на преговори за присъединяването. Основната пречка по този път е спорът за името с Гърция.

Сърбия ще започне преговори с ЕС, когато изпълни „ключовите критерии свързани с Косово", категорични са от ЕК.

„Комисията ще излезе с доклад, когато установи, че Сърбия е изпълнила необходимата степен от критериите, които бяха поставени на 5 декември 2011г. и по-специално тези, които са свързани с Косово", се казва в документа.

Това на практика означава, че Комисията отлага вземането на решение за даването на дата за започването на преговори, докато не се забележат „видими подобрения на отношенията с Косово".

Документът на ЕК се очаква да бъде официално разпространен в сряда, 10 октомври.

#ЕК #ЕС #Европейски съюз #Европейска комисия #документ #присъединяване #пречки #Сърбия #Хърватия #Босна #Македония #Албания #Черна гора #Турция #Западни Балкани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"