Ердоган: Турция не е далеч от война със Сирия

Ердоган: Турция не е далеч от война със Сирия
A A+ A++ A

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че да се тества издържливостта на Турция би било „фатална грешка".

По този начин той отправи предупреждение към Дамаск след сирийския обстрел, който причини смъртта на петима души в турския град Акчакале, предаде „Ройтерс", цитирана от информационна агенция „Фокус".

С изключително войнствен тон Ердоган заяви пред събралата се тълпа в Истанбул, че „Турция не иска война, но не и далече от нея".

„Тази нация е това, което е днес, като е преминала през междуконтинентални войни", каза турският премиер.

В четвъртък турският парламент даде „зелена светлина" за трансгранични операции в Сирия.

Операциите ще бъдат предприети, ако правителството сметне, че са нужни. Мандатът е валиден за една година и бе приет с гласовете на 320 депутати от 550-местния турски парламент.

Съветът за сигурност на ООН остро осъди тази нощ в декларация сирийския минометен обстрел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Членовете на Съвета за сигурност подчертават, че този случай откроява сериозното въздействие на кризата в Сирия на сигурността на нейните съседи и над регионалния мир и стабилност.

Съветът приканва сирийското правителство да зачита напълно суверенитета и териториалната цялост на съседите си", се казва в декларацията, цитирана от световните агенции.

Дипломати, участвали в преговорите за декларацията, съобщиха, че е постигнато съгласие по компромисен текст между проекта на западните сили и смекчения вариант, предложен вчера от Русия на 15-членния Съвет.

#военни действия #ООН #Сирия #Реджеп Тайип Ердоган #министър-председател на Турция #Турция #Башар ал-Асад #гражданска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"