Най-младата пътешественичка, атакуваща Гинес, кацна в София! Има бг знамето на крилото

Най-младата пътешественичка, атакуваща Гинес, кацна в София! Има бг знамето на крилото
A A+ A++ A

19-годишната Зара Ръдърфорд кацна на летище София със своя свръхлек самолет. Българската столица е една от спирките на Зара в опита й да подобри световния рекорд за най-млада жена, която е обиколила света, летейки съвсем сама. Дотук дамата е преминала през повече от 50 летища из целия свят, като остават още няколко спирки, преди да „затвори“ околосветската си обиколка в Белгия след няколко дни.

Зара започва околосветската си обиколка през август 2021 на борда на утра лекия си самолет "Шарк". Машината е с тегло около 300 кг. Основната цел на младата дама  не е да се окичи с рекорд, а да използва кратките мигове на слава, за да привлече вниманието на хората по света към въпросите за равенството между половете и да вдъхнови повече момичета за постигане на по-високи цели в живота.

Гони рекорд: 19-годишна околосветска пътешественичка кацна на летище СофияНовиниИнформация

Зара пристигна на летище София днес по обед със закъснение от няколко дни заради лоши метеорологични условия и бе посрещната от много специални дами -първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан - Мохадес Мирзай, която е избягала от талибаните и наскоро получи статут за пребиваване в България и друга жена пилот от Афганистан - Кларис Ан Сали, съобщават от аеропорта.

Друга важна особеност на този полет е, че основен спонсор, наред с фирми като Virgin, е българската IT компания ICDSoft, пише marica.bg. Българският флаг е изобразен  на едното крило на самолета.

Зара е родена в семейство на авиатори и от тях взима любовта към небето. 

„Целта ми е да насърча момичетата и младите жени да преследват мечтите си и да правят кариера в авиацията и STEM /наука, технологии, инженерство, математика/. Само 5% от търговските пилоти и 15% от компютърните учени са жени. И в двете области – авиацията и STEM – разликата между половете е огромна. Това всъщност е пропаст в мечтите, тъй като мечтите ни се оформят от ранно детство чрез приказките и моделите за подражание. Момчетата научават чрез играчки, уроци по история и филми, че могат да бъдат учени, астронавти, изпълнителни директори или президенти. Момичетата често се насърчават да бъдат красиви, мили, полезни и сладки. С моя полет искам да покажа на младите жени, че могат да бъдат смели”, посочва Зара. Тя притежава лицензи за частен пилот на FAA и Обединеното кралство, както и лицензи за словашки и френски микролеки. Член е на Почетната рота на авиопилотите от 2019 г.

Зара е на път да влезе в рекордите на Гинес, защото досега най-младият мъж, летял сам по света, Травис Лъдлоу, беше на 18 години. А най-младата жена - Шаеста Ваиз, по време на полета си, беше на 30 г. 

#зара ръдърфорд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай