К.Петков поздрави ДАНС, че са отнели на Цацаров достъпа до класифицирана информация

К.Петков поздрави ДАНС, че са отнели на Цацаров достъпа до класифицирана информация
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков потвърди и пред БНТ, че е отнет достъпът до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

"Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация на ниво "строго секретно". Разрешението е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС", уточни премиерът пред националната телевизия.

"Мога да кажа, че тази работа е била от дълго време в ДАНС и не знам дали г-н Цацаров с вчерашната си оставка е предполагал, че това днес ще се случи. В 9 ч. тази сутрин представители на ДАНС са го чакали да му връчат тази информация", каза Петков.

Премиерът допълни, че не знае дали има връзка между оставката и отнемането на достъпа до информация. "Надявам се, че двете неща не са свързани, защото в противен случай означава, че е знаел за това, но не вярвам", уточни още Петков.

Той поздрави ДАНС, че показват, че всички хора трябва да се съобразяват със закона и ако има данни за нещо неправомерно извършено, службите за сигурност няма да правят компромиси с никого.

"Всички ние сме равни пред закона“, подчерта Кирил Петков.

Както е известно, преди ден стана ясно, че бившият обвинител №1 планира да подаде оставка от антикорупционната комисия през следващите седмици и ще освободи поста до 1 март.

"Ще коментирам декларираните намерения за законодателни промени следващата седмица, след като изпълня своето решение да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Ще поискам да бъда освободен от тази длъжност, считано от 1 март, до когато ще внеса в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политическите декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си", заяви в писмен отговор на бившия главен прокурор.

Сотир Цацаров стана председател на КПКОНПИ на 20 декември 2019 г., след като първият й шеф Пламен Георгиев подава оставка заради скандал.

#ДАНС #Кирил Петков #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »