Парламентарен контрол: От ПП поискаха оставката на Гешев, залата ги аплодира бурно (НА ЖИВО)

Парламентарен контрол: От ПП поискаха оставката на Гешев, залата ги аплодира бурно (НА ЖИВО)
A A+ A++ A

Управляващата коалиция поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Това направи Андрей Гюров от трибуната в пленарна зала на Народното събрание. Представителят на ПП спомена редица случаи, заради които, според формацията, обвинител номер 1 трябва да напусне поста си.

Бяха изредени случаи като "Апартментгейт", този с бившия премиер в резиденция "Бояна", подслушваните и бити протестиращи на демонстрациите срещу последното правителство на ГЕРБ.

Бяха изтъкнати липсата на контрол и отчетност върху работата на главния прокурор, което според "Продължаваме промяната" е довело до засилване на корупцията и работа на прокуратурата в интерес на определени кръгове.

Декларацията на четворната управляваща коалиция беше посрещната с аплодисменти на крака от голяма част от народните представители в пленарна зала.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че не е запознат с исканата му оставка от четворната коалиция в управлението. Днес от трибуната на парламента бе прочетена декларация от името на ПП, ДБ, ИТН и БСП.

"Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден и важното събитие днес е изборът на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова", заяви на влизане във ВКС Гешев. 

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслуша и избере единствения кандидат за председател на ВКС в сградата на Националния институт по правосъдие. Единствената кандидатура на Галина Захарова вече бе одобрена от Пленума на ВКС, който единодушно изрази становище за наличието на качествата на кандидата. Българската адвокатура също подкрепи Захарова.

"Дали днес ще има, или не успешен избор, по-важното е нещо друго - процедурата да протече професионално при спазване изискванията на закона. Сигурен съм, че колегите от Висшия съдебен съвет ще проявим уважение към себе си, към институцията, която представляваме, към колегите магистрати, които представляваме, и няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, с жълт оттенък. Защото ако не оценяваме сами себе си и съдебната власт, няма да ни уважават и всички други, включително и политиците", допълни главният прокурор. 

#Гешев #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »