Авиоотряд 28 струвал на България 8.408 млн. лева за 2011 г.

A A+ A++ A

Разходите за 2011 г. на правителствения Авиоотряд 28 възлизат на 8.408 млн. лева, от които 2.301 млн. лева са за персонал, 4.845 – за издръжка, а за полети – 1.260 млн. лева, съобщи след скандал в парламента министърът на финансите Симеон Дянков.

Той отговори на въпрос от депутатите от Коалиция за България Петър Мутафчиев и Петър Курумбашев, предаде информационна агенция „Фокус”.

Извършени са общо 106 полета – 52 в страната и 54 в чужбина. Разходите за полетите в България възлизат на 203 000 лева, а за тези извън граница – 1 057 000 лева, уточни вицепремиерът.

„Основната част от разходите за издръжка са в размер 4.845 млн. лева, които са за текущи ремонти, застраховки, имущества, резервни части, тренажорна подготовка, храна на служителите и т.н.”, добави Дянков.

Той обаче уточни, че по-късно ще предостави целия списък по „министерства, администрации и т.н." – кой колко броя полета е използвал и какви са разходите по пера.

От началото на парламентарната година от БСП нищят скандала с полета на правителствения самолет, с който летяха футболистите от отбора на Бойко Борисов „Витоша"-Бистрица и „Чавдар"-Етрополе, чийто президент е депутатът от ГЕРБ Емил Димитров.

В началото на септември стана ясно, че авиоотрядът няма лиценз за търговски превози и трябва да превозва само президента, председателя на Народното събрание, премиера и министрите.

Въпреки това Борисов заяви, че дават правителствените самолети „на който си иска", защото иначе трябвало да пратят пилотите да летят с други компании, за да наберат часове.

Дни по-късно от партията на Меглена Кунева събощиха, че разполагат с документ, който показва, че Авиоотряд 28 е летял с футболисти на 28 юли, а заявката за полета от Българския футболен съюз е от 1 август.

Според „България на гражданите" документацията е ръчно подправена, тъй като в началото полетът е заявен като празен – без пътници, след което има задраскване в задачата.

Междувременно в четвъртък от левицата изчислиха, че за един час с военен хеликоптер „Кугър", с какъвто Борисов редовно лети, изгарят детските добавки за 280 деца.

Отговорът на Симеон Дянков в парламента в петък беше предшестван от скандал.

„Председателят на парламента Цецка Цачева се явява ятак на българското правителство", каза Петър Мутафчиев от левицата в началото на парламентарния контрол, възмутен, че тя връща въпроса за Авиоотряд 28 вече за трети път. Самата Цачева не присъстваше в залата.

Въпросът е бил зададен към премиера, след това към министъра на транспорта, а накрая и към финансовия министър. И трите пъти шефката на парламента отказвала с аргумента, че те не отговарят за авиоотряда и БСП трябвало да се обърне към шефа му.

В крайна сметка Дянков представи кратката финансова справка.

Депутатите от левицата Мая Манолова, Димчо Михалевски, Корнелия Нинова, Антон Кутев, Емилия Масларова, Ангел Найденов, Михаил Миков обаче също възразиха срещу върнати въпроси към министри и обявиха действията на Цачева за своеволие.

От Коалиция за България дори заявиха, че тя не е достойна за поста си.

„Очевидно става въпрос за тенденция – да се заглуши опозицията преди избори”, каза Нинова.

„Писна ми от тази игра на жмичка, при която мижим, а председателката крие министрите и крие премиера. Ако продължава да крие, ще играем на гоненица”, закани се пък Манолова.

„Министър Цветан Цветанов бяга вече девети парламентарен контрол. Умишлено го слагате последен. Първото нещо е да участва в парламентарен контрол, ако не му харесва – подава оставка и ходи където си иска”, ядоса се и Димчо Михалевски.

„Ние сме народни представители и не можем да водим частна кореспонденция с някои служител, не сме частно парти. Тук трябва да се изправят българските министри и да отговарят”, допълни Курумбашев.

#Авиоотряд 28 #Министър на финансите #Коалиция за България #Петър Мутафчиев #Петър Курумбашев #България #вицепремиер #БСП #Бойко Борисов #премиер #Емил Димитров #ГЕРБ #Народното събрание #Меглена Кунева #България на гражданите #Цецка Цачева #председател на НС #Кугър #Мая Манолова #Димчо Михалевски #Корнелия Нинова #Антон Кутев #Емилия Масларова #Ангел Найденов #Михаил Миков #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »