След над 5 часа КСНС приключи: България обяви позицията си за Северна Македония

След над 5 часа КСНС приключи: България обяви позицията си за Северна Македония
A A+ A++ A

КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС, което е в стратегически интерес за България. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на северна Македония, който е в застой. Констатирано е, че страната-кандидат за ЕС не направи необходимото за изпълнението на договора, подписан преди 4 години с България, каза Румен Радев и цитира документи за връзките между двете страни. Това заяви президентът Румен Радев след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата "Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България в разширяването на Европейския съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания", предаде репортер на Novini.bg.

"Преди 30 години България първа призна Северна Македония като новосъздадена държава и никога не е отричала правото на гражданите да се самоопределят на базата на собственото си съзнание. Но България държи на пълното равноправие на македонските българи. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, ескалира в публични атаки срещу граждани, декларирали своята българска идентичност. Не могат да бъдат предмет на преговори правата на българските граждани. Обединихме се, че е необходимо възстановяване на доверието във всички области от взаимен интерес", посочи Радев.

Членовете на КСНС отбелязаха и постигнатото в преговорния процес, допълни той и изтъкна, че КСНС препотвърди готовността на Албания за членство в ЕС.

МС трябва да спазва изискванията на договореностите между двете страни досега. Даването на съгласие за членство на Македония да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и с правата на македонските българи, изтъкна Радев и поиска от изпълнителната власт план за действие за решаване на въпросите. 

"Изпълнителната власт да предприеме мерки за изграждане на коридор № 8 със Северна Македония и Албания, НС да предложи на Северна Македония структуриране на съвместни парламентарни групи със Северна Македония", каза Радев и благодари за консенсуса на участниците в КСНС. 

"Това, което ни предстои, изисква българските политици да имат единство във вижданията си и в действията си", подчерта президентът.

Сред участниците заседанието бяха председателят на парламента Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, представители на парламентарните групи, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министрите на вътрешните работи и на отбраната Бойко Рашков и Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност" и на Държавна агенция "Разузнаване".

#КСНС #Радева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"