Как ще се компенсират пенсионерите, взели по-малко пари през януари

Как ще се компенсират пенсионерите, взели по-малко пари през януари
A A+ A++ A

До няколко дни ще стане ясен механизмът за компенсиране на пенсионерите, които са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември. Това каза в Троян председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и член на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в Народното събрание Искрен Арабаджиев. Той бе на работна среща при кмета на община Троян Донка Михайлова, заедно с още трима народни представители от Ловешка област - Любомир Каримански, Станислав Анастасов и Вяра Емилова.

Арабаджиев обясни, че няма по-ниска януарска пенсия спрямо декемврийската. "Става въпрос за разликата с намалената ковид добавка - декември от 120 лева, а януари - 60 лева. Има пенсионери, които са взели по-малка обща сума. Това се дължи на начина, по който е направена актуализацията на пенсиите - не с фиксиран процент всяка една пенсия, а чрез стажа и броя на годините, които всеки пенсионер има", каза народният представител.

По думите му, на коалиционно ниво е решено до края на юни да се направи анализ на пенсионната система, така че да се види какви дефекти има в момента и по какъв начин ще се върви напред, тъй като очакванията на пенсионерите са юни тези 60 лева да бъдат включени към пенсията им, а да не се продължава с добавките.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по електронно управление и информационни технологии Любомир Каримански заяви, че ще настоява да бъде проверен механизмът, по-който НОИ изчислява пенсиите. "Това, което можем да направим дотогава, е до края на юни пенсионерите да са спокойни, че ще получат не по-ниски от края на декември 2021 г.", посочи още той.

#пенсионери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"