Аню Ангелов: Заплатите на военните ще скочат с 8–10%

Аню Ангелов: Заплатите на военните ще скочат с 8–10%
Ангелов заяви, че цивилните служители в системата на отбраната няма да получат увеличение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите на военните ще бъдат увеличени с между 8 и 10 процента, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той категорично отрече информацията, че скокът ще е само със 7 на сто, както стана ясно в четвъртък след заседание на бюджетната комисия към Тристранния съвет.

Ангелов заяви, че цивилните служители в системата на отбраната няма да получат увеличение, предаде Дарик радио.

„Възраст за пенсиониране се въвежда равна на пределната възраст за служба във Въоръжените сили, на която съгласно закона аз трябва да освободя всеки военнослужещ. За старшините и младшите офицери тя е 52 години, а за старшите офицери – 54 години. Има една малка група, която считат, че са ощетени. Няма нищо такова“, каза министърът.

Той допълни, че предишния ден е разговарял с 900 военнослужещи в Хасковския гарнизон и участниците в учението в Корен и нито един не е поставил въпроса, че това не е добро решение.

Военният министър напомни, че още в изказването си в предаването „Седмицата“ на Дарик в събота е посочил, че ръстът на заплатите на военнослужещите ще е с между 8 и 10 на сто.

Той допълни, че е разговарял с финансовия министър Симеон Дянков, в почивните дни има разговори с премиера Бойко Борисов и ще говори отново по темата в понеделник.

„Търсим всички икономии, които можем да направим в нашия бюджет. Знаете, че връщаме една трета от контингента в Афганистан до края на януари, което ще облекчи бюджета и тези пари могат да отидат към увеличението на заплатите“, коментира още Ангелов.

Министърът на отбраната подчерта, че НАТО осъжда действията на Сирия и подкрепя Турция в защитата на нейните граждани, тъй като това е задължение на всяка страна.

Аню Ангелов определи атаките като „серия от инциденти“ и допълни, че решението на казуса трябва да става чрез обсъждания.

#премиер #Бойко Борисов #Министър на финансите #Симеон Дянков #Корен #Хасковския гарнизон #заплати #пенсии #Афганистан #НАТО #Сирия #Турция #военни #министър на отбраната #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"