Булгаргаз предлага газът да поевтинее с над 10%

Булгаргаз предлага газът да поевтинее с над 10%
A A+ A++ A

Предложение за поевтиняване на газа с 12-12 процента от март ще направи утре "Булгаргаз" до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи изпълнителният директор на държавното дружество Николай Павлов в ефира на Нова тв.

Както е известно, "новогодишно", КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари, вместо прогнозираните преди това 14 на сто. И това породи допълнително напрежение след въведения мораториум за цената на електроенергията и предвидените компенсации. Днес Павлов не се ангажира с това може ли да се избегне шоковото поскъпване.

"Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената й се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо", заяви той.

Шефът на държавното дружество коментира и атаките, които идват от страна на правителството по адрес на "Булгаргаз". Според енергийния министър Александър Николов България е можела и сега да получава много по-големи количества от азерския газ по алтернативни трасета през Гърция (б.р. - ние и в момента получаваме от южната съседка, но в много по-малки количества от възможните) и дори от Турция. "Булгаргаз" обаче не е направила нищо, с което да се опита да ги достави.

Отговорът на Павлов бе, че по договор доставката се осъщестява на газовата връзка, а тя още не е готова. Следователно азерската компания няма задължение да доставя на друго място, но го прави сега по своя воля.

"Това е поредната измислица. "Булгаргаз" няма лицензия за търговия за Румъния", пък бе отговорът му на друго обвинение от страна на кабинета - че дружеството извежда евтин природен газ от газохранилището в Чирен и го продава скъпо навън, в т.ч. в Румъния.

"Настоящият Борд на директорите на "Булгаргаз" е назначен след конкурс от служебното правителство през юли миналата година. Всеки един от членовете е защитил своята концепция, спечелил е конкурса и в момента е в Съвета на директорите. Самият аз работя в компанията от 2015 година".

Така пък изпълнителният директор на дружеството отговори на нападките, че хора на ГЕРБ саботират дейността му. "Ако погледнете резултатите на дружеството от 2015 година ще видите, че от "компания мъртвец" в момента сме основен крепител на целия газов и енергиен сектор. Работим в условията на безпрецедентна енергийна криза в Европа, където цените са изключително високи", посочи още Павлов.

"Зад тези атаки стоят и частни интереси", заяви в заключение, но не назова чии.

#Булгаргаз #газ #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »