Обрат! Двама министри: Теч на лични данни в регистъра БУЛСТАТ няма и не е имало!

Обрат! Двама министри: Теч на лични данни в регистъра БУЛСТАТ няма и не е имало!
A A+ A++ A

Министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов опровергаха информации в медиите за теч на лични данни на 300 хил. души от регистъра БУЛСТАТ.

Оплакването дойде от адвокат Галина Върбанова пред БНР. След като на 4 януари досегашният идентификатор на хората със свободни професии - единният граждански номер, е бил заменен с 9-цифров код, тя е влязла в профила си и е установила, че са видими много повече от нужните лични данни като посочи конкретно постоянен и настоящ адрес, месторабота. На базата на това, че хората със свободни професии са 300 хил. души, някои публикации генерализираха, че на всички тях данните са изтекли.

Ние заявяваме, че теч на лични данни в регистър БУЛСТАТ няма и не е имало, каза Йорданова, а Божанов добави, че това важи и за правната, и за технологичната страна на въпроса.

Йорданова поясни, че данните, които се виждат, са в изпълнение на закон, който е в сила още от 2005 г. Божанов добави, че след промяната от 4 януари, целяща именно да се скрият ЕГН-тата, много хора са проверили профилите си, и са видели данните за себе си сега, но те са били там и преди.

Министерството на правосъдието подготвя спешна промяна в законодателството, така че данни, които имат характер на лични, да не са видими в публичната част на регистъра, каза Йорданова.

Божанов добави, че е направена проверка за струпване на излишен трафик към определени лица и такъв не е установен. Няма риск за теч, спазени са добрите практики за информационна сигурност, увери той.

 

#БУЛСТАТ #теч на данни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »