Президентът Токаев: Конституционният ред в страната е почти възстановен

Президентът Токаев: Конституционният ред в страната е почти възстановен
David Mark от Pixabay
A A+ A++ A

Ръководени от Русия сили пристигнаха в Казахстан по искане на президента на централноазиатската страна на фона на насилие по време на антиправителствени протести, предаде Би Би Си.

Официални лица съобщиха за убити полицаи и демонстранти след няколко дни на безредици, които започнаха след вдигането на цените на горивата.

ООН, САЩ, Великобритания и Франция призоваха към въздържане от насилие.

Днес сутринта вътрешното министерство на Казахстан съобщи, че 26 протестиращи, определени като „въоръжени престъпници“, са били убити, а над 3000 други са задържани от властите. Около 18 служители на силите на реда са загинали, а 748 други са пострадали в насилието.

На територията на цялата страна е въведено критично - червено ниво на терористична опасност и е въведен режим на контратерористична операция.

Президентът Касим-Жомарт Токаев заяви днес, че до голяма степен конституционният ред в страната в възстановен. По-късно се очаква да направи обръщение към нацията.

Кореспондент на РИА „Новости“ обаче съобщи за престрелка в Алмати, бивша столица и най-голям град в страната.

Държавният глава обвини обучени в чужбина „терористи“ за безредиците, но не представи доказателства за това. В сряда той се обърна за помощ към доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност. Освен Русия и Казахстан ОДКС включва бившите съветски републики Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан.

Изпратените от чужбина сили в Казахстан са около 2500 бойци. ОДКС съобщи, че са мироопазваща част и ще защитават държавните и военни обекти. Ще останат в страната няколко дни или седмици.

Държавният департамент на САЩ посочи, че следи отблизо разполагането на руски сили. „САЩ и като цяло светът ще наблюдават за нарушаване на правата на човека“, заяви говорител на ведомството.

Безредиците започнаха в неделя с двойното увеличение на цената на пропан-бутана, който мнозина използват за автомобилите си.

Правителството обеща да възстанови цената след 6 месеца, но това не спря протестите, които се разшириха и с политически контекст.

Казахстан често е описван като авторитарна държава, изборите обикновено се печелят от управляващата партия с близо 100% от вота. Няма и реална политическа опозиция.

Настоящите кървави събития принудиха Токаев да уволни кабинета в сряда. В рамките на рокадата той зае и поста председател на Съвета за сигурност на страната – пост, който бе специално създаден за управлявалия 3 десетилетия страната президент Нурсултан Назарабев.

Преди близо 3 години Назарбаев изненадващо подаде оставка и лично посочи Токаев за свой наследник.

Според Ройтерс в сегашните протести гневът е насочен до голяма степен към експрезидента.

#Казахстан #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »