Какви са традиционните гозби за Ивановден?

Какви са традиционните гозби за Ивановден?
A A+ A++ A

Още в първите дни на новата година пред почти всяко българско семейство се изправя ново предизвикателство на кулинарния фронт. Това са Йордановден, Богоявление и Ивановден на 6 и 7 януари, традиционното продължение на празниците около Коледа и Нова Година.

Днес празнуваме Ивановден. Той се определя като най-празнуваният именден в България. Днес празнуват над 300 000 души. На този ден се отбелязва паметта на св. Йоан Кръстител, най-великия сред пророците, който ревностно проповядвал идването на Христос сред хората.

На този празник продължават да се изпълняват ритуалите, свързани с вярата в чудодейната сила на водата. Още в ранни зори се донася прясна вода, пълнят се каци и в тях се топят децата за здраве. Светецът е почитан като покровител на кумството и побратимството и затова в този ден младоженците гостуват при кумовете и ги даряват с вино, месо, кравай.

И понеже имената на светците са много широко разпространени, едва ли не всяка втора домакиня ежегодно се чуди какво да сложи на трапезата при очаквания наплив на народ в къщата си. Тъй като на имен ден по принцип не се кани, а близки и познати си идват ей така, без да са викани специално, човек никога не знае с колко гладни гърла ще трябва да се пребори.

Един толкова специален празник като Ивановден, не може и без вкусни яситя. По традиция днес трябва да си приготвим една от най-вкусните зимни гозби – свински ребърца с кисело зеле, варено жито, което присъства на почти всеки български празник, традиционният за това време на годината ошав от сушени плодове, вкусна баница със сирене, традиционна кървавица и луканка. Едно българско меню, което повечето от нас биха си хапнали с удоволствие.

#Ивановден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"