ГЕРБ заложи "бомби" в цените на тока, а сега бие аларма

ГЕРБ заложи "бомби" в цените на тока, а сега бие аларма
A A+ A++ A

От ГЕРБ тези дни се опитват да пробутват абсурдни внушения - при тях токът бил евтин, а след тях - и потоп. Слушаме Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Делян Добрев да обясняват, че благодарение на мъдрото им управление  цените на електрическата енергия са били значително по-ниски, после скочили заради действия и бездействия на двете служебни правителства.

Първо, трябва да припомним на бившите управляващи, че проблемът не е само български. Цяла Европа страда от безпрецедентното поскъпване на електроенергията. Отделен въпрос е, че в България скокът можеше да бъде силно ограничен, но това не се случи, а тъкмо обратно - негативните последици от поскъпването в Европа у нас се мултиплицираха. И причините за това са 

грешки и нормативни "бомби", заложени не от друг, а от ГЕРБ

Ето само някои от тях:

Най-голямата "бомба" е  поправка в Закона за енергетиката, прокарана от ГЕРБ през февруари 2021 г. Става дума за нова редакция на чл. 100, ал.4 от закона, която гласи, че всички производители на 500 и повече кВт трябва да продават електроенергията си само на организиран борсов пазар. Това доведе до следните последствия:
-  борсата стана монополист и се прекрати възможността за сключване на двустранни дългосрочни договори на ниски цени между производители на енергия и потребители.
- големите енергийно интензивни потребители започнаха интензивно да купуват от пазар “ден напред”, а не от пазар "дългосрочни продажби” на борсата (притеснени от перспективите за възможен локдаун заради поредна пандемична вълна и изкушени от ниските цени в този пазар към момента).

В резултат при скока на цените на пазарите “ден напред” в цяла Европа над 8 пъти и нарастналото търсене на енергия за износ на българската борса

почти всички потребители се оказват пред фалит

С промените в закона, прокарани от ГЕРБ, държавният преносен оператор ЕСО и разпределителните предприятия (ЕРП-тата) бяха задължени да купуват енергията за технологични разходи също от организиран борсов пазар. По причините, споменати по-горе, ЕСО и ЕРП започнаха да купуват от пазара  “ден напред”. Получи се следната картина: През юни 2021 г. при определяне на цената на мрежовата услуга (това е цената за пренос и за разпределение през мрежите средно и ниско напрежение и основен фактор е токът за технологични разходи) КЕВР е стъпила на прогнозна пазарна цена 124 лв. В действителност обаче цената, на която предприятията купуват енергията за технологични разходи, се оказва до 8 пъти по-скъпа. А те продължават да получават от абонатите 8 пъти по-малко пари за мрежовата услуга, която предоставят. Компенсация за направените по-големи разходи ЕСО и ЕРП ще получат през юли 2022 г. и тя ще бъде разсрочена в месечните плащания по новите цени за мрежови услуги през целия нов ценови период. 

Впрочем прави впечатение едно странно съвпадение, свързано със заложените ценови "бомби" - веднага след приемането на промените в Закона за енергетиката през февруари 2021 г. председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов (от ГЕРБ) напусна парламента и стана изпълнителен директор на БЕХ. 

Според мен е наложително

да се изследват формалните и неформалните връзки на Делян Добрев

 (депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър) и на неговия “дрийм тим” с енергийната и фондовата борса.   

Една от препоръките на мисията на Европейската Комисия в началото на 2021 г. у нас е да се ревизира наложеното монополно положение на българската енергийна борса. Очевидно "свободният" електроенергиен пазар в България е само на думи - монопол и свободен пазар са несъвместими понятия. 

Еленко Божков, "Сега"

#ГЕРБ #ток #цена на тока

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »