Намаляват срока на ковид карантината у нас?

Намаляват срока на  ковид карантината у нас?
A A+ A++ A

Здравните власти предлагат смекчаване на противоепидемичните мерки, които да станат факт още през следващата седмица. Това обави зам.-здравният министър доц. Георги Йорданов след първото заседание на пандемичния комитет. 

"Новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10”, обясни зам.-министърът на здравеопазванет доц. Георги Йорданов. 

Той обясни още, че основният обсъден на днешното заседание въпрос е бил този за ваксинирането.

"България остава на опашката в Европейския съюз по процент на ваксинация. 35,7 е процентът на ваксинирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме нежелание на обществото да се ваксиниран като цяло. Искаме да стигнем до 60 % ваксинирано население до края на месеца. Имаме голям брой ваксинирани в първите дни на годината, повечето от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на правителството”,добави зам.-министър.

От утре влизащите в страната, освен зелен сертификат, е необходимо да имат и негативен ПСР тест.

"Сблъскахме се с казуси на празнуващи българи, извън страната, обикновено на екзотични места. Също така утре например пристига група английски туристи, които директно ще заминат да карат ски в Банско. Според новата заповед те ще трябва да предоставят и негативен ПСР тест. Великобритания е страната с най-голямо развитие на Омикрон. Разбираме затрудненията на туристическия бизнес, но няма да допуснем заразени чужденци у нас. Наблюдението ми е, че мерките  не се спазват”, каза още той.

Ще бъдат разкрити и допълнителни легла за COVID пациенти в педиатриите. 

"Имаше съвещание на столичните болници, които имат педиатрични легла. Решихме да се разкрият повече конвенцинални, интензивни и реанимационни легла, защото може би очакваме един повишен брой на деца, които да се разболеят. На първо място такива легла ще се открият в София, където има най-много случаи на болни деца. Притеснени сме, защото вървим към пик на инфекцията, а заетостта на болничните легла в София вече надминава 60%", обясни доц. Йорданов.

Държавата реши да създаде два пандемични комитета на фона на нарастващия брой области в тъмночервената зона и очакването Омикрон да бъде доминиращ у нас. На 4ти януари здравният министър професор Асена Сербезова инициира създаването на такъв само от експерти на Здравното министерство. В четвъртък за пръв път се събра и  националният пандемичен комитет. Той обаче няма да бъде версия на Националния оперативен щаб, който познаваме от пандемията, тъй като съставът му е различен. В него има общо 23 представители на различни министерства. В него е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Националният пандемичен комитет беше създаден със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

 

#карантина #ковид

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »