Ако се въведат мерките за подпомагане на бизнеса, всички ще плащат тока му

Ако се въведат мерките за подпомагане на бизнеса, всички ще плащат тока му
A A+ A++ A

"Ако мерките за подпомагане на бизнеса бъдат въведени, всички българи ще плащат тока на бизнеса".

Това каза пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията и главен икономист.

 Той обясни, че като се махнат пазарните механизми, разпределението става по усмотрение на Министерство на финансите и на политическите сили:

"В България има доста ниска доза доверие, че това разпределение ще бъде безпристрастно. Това беше отбелязано от министъра на енергетиката, че трябва да се внимава някои фирми да не спечелят, като им се надплати потреблението на електроенергия".

Стефанов обобщи, че става дума за едни огромни средства, които се преразпределят по дискреционен начин, а винаги при такова разпределение има много висок риск да се злоупотреби.

"Основният проблем е, че има сериозно повишаване в международен план на цените на енергоносителите и ние не можем с наши мерки да направим друго, освен да компенсираме хората и фирмите. Това става за сметка на нашите данъци и на дългово бреме, което държавата ще поеме. Съответно - едни ще са печеливши, а други - губещи".

 Не бих бил оптимист, че за няколко месеца ще бъде довършена газовата връзка с Гърция, каза Стефанов и подчерта, че за нереализирането на проекта досега причината е в интереси на Русия, които се разиграват в България.

 

 

#ток #Руслан Стефанов #ЦИД

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »