Дянков дава 200 млн. лв. от приходите от ДДС през 2013 г. за пенсии

Дянков дава 200 млн. лв. от приходите от ДДС през 2013 г. за пенсии
Според вицепремиера през 2013 г. ще бъдат събрани средно около 700 млн. лева повече от ДДС, 200 млн. лева от които ще бъдат пренасочени за пенсиите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 200 млн. лева за увеличението на пенсиите от 1 април ще дойдат от по-висока събираемост на ДДС догодина, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Според вицепремиера през 2013 г. ще бъдат събрани средно около 700 млн. лева повече от ДДС, 200 млн. лева от които ще бъдат пренасочени за пенсиите.

Дянков отговори на въпрос на депутата от Коалиция за България Емилия Масларова в парламента, предаде Дарик радио.

По думите на Емилия Масларова чисто от осигурителни вноски без трансфера ще дойдат около 400 млн., но от тях 200 млн. лв. са парите за МВР и Министерството на отбраната, които са „от единия джоб в другия“.

Увеличават се осигурителните прагове с 3.3 на сто, увеличава се минималната работна заплата до 310 лв., припомни Масларова.

Депутатът от БСП и бивш социален министър попита вицепремиера откъде предвижда да бъдат покрити разходите за увеличаване на пенсиите, които възлизат на близо 600 млн. лв., за да не се окаже по думите й, че 1 април не е денят, в който се повишават пенсиите, а денят на хумора и шегата.

Финансовият министър каза, че изброените от Масларова действия ще донесат 400 млн. лв. от необходимите средства. Останалите ще дойдат от други данъци.

„Като цяло ще се увеличи в Бюджет 2013 тежестта и събираемостта на ДДС. Така че общо той ще се увеличи спрямо бюджета от 2012-а с някъде около 700 млн. лв.“, каза Дянков.

Той допълни, че от събраните средства от ДДС 200 млн. лв. ще бъдат насочени за покриване на разходите за пенсиите.

Дянков допълни, че за първи път изтъкнати световни икономисти са започнали да говорят за цяло десетилетие с нисък икономически растеж, затова данъчната и осигурителната политика трябва да се пренастрои към такъв сценарий.

#БСП #Министерство на отбраната #МВР #Бюджет 2013 #пенсии #Коалиция за България #ДДС #социален министър #Емилия Масларова #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"