Пламен Георгиев ще бъде отзован като консул във Валенсия, Петков: С политическите назначения ще се приключи (ВИДЕО)

Пламен Георгиев ще бъде отзован като консул във Валенсия, Петков: С политическите назначения ще се приключи (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Бившият шеф на Антикоруционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев ще бъде отзован от сегашния си пост на консул във Валенсия. Предложението е на премиера Кирил Петков. То беше направено в началото на правителственото заседание в сряда.

Година след като оглави КПКОНПИ, Пламен Георгиев беше свързан със скандал заради семейното си жилище в София. То се оказа с голяма недекларирана тераса, върху която са изградени и няколко незаконни навеса, служещи за сауна и барбекю. Впоследствие Георгиев беше назначен от кабинета "Борисов" за генерален консул във Валенсия, въпреки че няма дипломатически ранг.

В началото на заседанието на Министерския съвет в сряда премиерът Кирил Петков съобщи, че предлага Георгиев да бъде отзован от поста си.

"Оттук нататък с политическите назначения и назначенията на хора, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, особено в Министерство на външните работи, ще се приключи", каза Петков.

"Хора като Пламен Георгиев, който беше назначен изцяло по политически причини във Валенсия, Испания, аз предлагам, колеги, днес да го отзовем и това да бъде символът, че този тип политически назначения не са методът и начинът, по който оттук нататък нещата ще се случват", добави още премиерът.

Пламен Георгиев е бивш прокурор, който беше назначен за шеф на КПКОНПИ през 2018 г. от тогава управляващата партия ГЕРБ. Дотогава той беше известен с това, че отказа да образува разследване срещу Бойко Борисов по случая „Ало, Ваньо“. В него запис на телефонен разговор уличаваше бившия премиер в директен натиск над митниците по повод проверка в пивоварна.

След като през 2019 г. стана известно за недекларираната тераса с незаконните навеси, Министерският съвет реши на свое закрито заседание да назначи Георгиев за генерален консул във Валенсия. Това предизвика възмущението на българската диаспора в Испания. Българите там инициираха подписка срещу новото му назначение, в която участваха над 1400 души. От справка на външното министерство стана ясно и това, че Георгиев не владее езика на страната, в която е назначен - испански, а само руски и английски.

Дейността на Георгиев начело на КОНПИ ще се запомни най-вече с иска за над 2.2 млрд. лева срещу семейството на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Под ръководството на Георгиев институцията запорира имуществото на създателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. Повод за това стана становището на комисията, че сключената през 1999 г. сделка за приватизацията на дружеството „Каолин” е незаконна.

Във връзка с този случай Пламен Георгиев получи похвала от един от членовете на парламентарната комисия за борба с корупцията по време на процедурата по избор на председател на КПКОНПИ през март 2018 г.

"Мисля, че няма много какво да обсъждаме. Ние познаваме прекрасно тези хора. Идваха неколкократно, представиха своята работа, отчетите за година. И от двамата аз лично съм с хубави впечатления. Направи ми впечатление също решимостта на един от тях по казуса с Прокопиев, където писаха. Мисля, че е редно да допуснем и двамата кандидати", каза Симеон Симеонов от "Воля", визирайки Георгиев и опонента му в конкурса Николай Николов.

Впоследствие всички парламентарни групи, освен тази на БСП, гласуваха за Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев коментира пред "Евроком", че причините за отзоваването му са политически, защото той си върши работата като консул във Валенсия съвестно и има няколко високи оценки за свършеното в испанския град.

"Засегнах интересите на тези, които са на власт. Сега те си разчистват сметките. Аз през своята кариера съм си вършил съвестно работата и съм работил за интересите на България. Аз бях наясно, че ще дойде този момент. Спретна се кампания срещу мен, така и не разбрах в какво ме обвиниха. Всичко е зашито с бели конци, имам купено жилище с ипотека, не разбрах какво съм нарушил. Аз съм готов да приема последиците", каза Пламен Георгиев.

"Това са хора, които съм засегнал, докато съм си вършил работата. Очевидно тези хора в момента са овластени. Можете да си направите справка", коментира още консулът ни във Валенсия.

#Пламен Георгиев #Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"