Астра Зенека и Пфайзер на съд по обвинение, че финансират терористи

Астра Зенека и Пфайзер на съд по обвинение, че финансират терористи
A A+ A++ A

Апелативен съд в САЩ отново даде ход на иск срещу фармацевтичните компании "АстраЗенека", "Пфайзер", "Джонсън енд Джонсън", "Хофман-Ла Рош", "Джи И Хелткеър Ю Ес Ей холдинг" и други заради твърдения, че техни договори с министерството на здравеопазването на Ирак са помогнали за финансиране на тероризма, отнел живота на американци по време на войната в тази страна, предаде Ройтерс.

Жалбата е срещу общо 21 компании, посочва агенцията, цитирана от БТА. В нея се твърди, че ислямистката група "Джайш ал Махди", спонсорирана от проиранската шиитска групировка Хизбула, контролирала иракското здравно министерство. Подсъдимите - американски и европейски фармацевтични компании и компании за медицинско оборудване - са извършвали корупционни плащания, за да получат договори за медицински доставки.

Представители на компаниите казаха, че по-нататъшни съдебни действия ще покажат, че те не са отговорни по никакъв начин.

Жалбата е внесена от членовете на семействата на жертви на нападения в Ирак, извършени от "Джайш ал Махди". Случаят бе съживен от апелативния съд в окръг Колумбия. Преди това федерален съдия отхвърли жалбата през 2020 г.

Адвокати на засегнатите компании твърдят, че са доставяли на иракското правителство животоспасяващи медикаменти за рак на гърдата, инжекции за болни от хемофилия, техника за ултразвук и електрокардиограми и други медицински стоки, след като оглавяваното от САЩ нахлуване свали диктатора Саддам Хюсеин от власт през 2003 г.

#АстраЗенека #Пфайзер #Джонсън и Джонсън #Ирак #съд #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »