Рашков: До 40% от парите за "Хемус" са отивали към ГЕРБ

Рашков: До 40% от парите за  "Хемус" са отивали към ГЕРБ
A A+ A++ A

Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на АМ "Хемус", са отивали към ГЕРБ. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти, след като бе разпита от Софийската градска прокуратура. Рашков обясни, че е казал това и на прокурора. "От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове, не всички пари са отивали за самото строителство. Да кажем 50 или 60 млн. лв. или 70-80 млн. лв., толкова, колкото авансово са превеждани на някои фирите, представили се за строители, са отделяли между 30-40 процента от тях, които са се насочвали към една политическа партия – ГЕРБ", каза вътрешният министър.

По думите му точно с тази цел ГЕРБ по времето на ГЕРБ е имало "сложни конструкции" с кухи фирми, регистрирани на малоимотни.

Прокуратурата поиска да й кажа с апломб миналата седмица. И й казах днес, обобщи Рашков, напомняйки как държавното обвинение даде специален брифинг, за да обяви, че го вика на разпит. Преди Нова година прокуратурата обяви, че Рашков ще бъде разпитан заради негово интервю пред БНР от 23 декември, в което казва, че за него не е тайна къде са отишли парите от аферата. Според прокуратурата, Рашков е длъжен да се яви и да каже какво знае, още повече, че до този момент държавното обвинение не е било уведомено от МВР и в частност от ГДБОП за движението на 53 млн., за които е обвинен Борислав Колев.

Рашков посочи още, че за него няма никакво съмнение, че това е пътят на парите - че те окончателно са били получени от представители на ГЕРБ, но че е работа на прокуратурата да докаже това.

По-рано днес пред Нова тв съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасова определи намерението на прокуратурата да разпита вътрешния министър като активно мероприятие, "с което искат да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да разпространява информация, която знае".

 

#Бойко Рашков #разпит #СГП #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"