Професор Кантарджиев: Преболедуването на Омикрон, предпазва от заразяване с други варианти

Професор Кантарджиев: Преболедуването на Омикрон, предпазва от заразяване с други варианти
A A+ A++ A

Доказано е вече, ако си боледувал от "Омикрон", няма да хванеш "Делта", защото сега ще имаме един период, в който в страната ще има и "Делта" и "Омикрон". Ако си преболедувал "Омикрон", това ще те пази от другите варианти

Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Здравният експерт направи няколко положителни прогнози:

"Омикрон ще се разпространи много бързо и така ще се изгради в обществото имунитет. Проф. Кантарджиев подчерта, че бързото увеличаване на случаите ще бъде съпроводено и от бързо намаляване на случаите. Новият вариант протича по-леко", потвърди проф. Кантарджиев.

"Ще постигнем достатъчно траен имунитет, така че след бързото разпространение на Омикрон през пролетта на 2022 ще можем да се освободим от пандемията", прогнозира проф. Кантарджиев.

Спечелването на битката срещу ковид ще бъде възможна само при голямо имунизационно покритие. Проф. Кантарджиев препоръча на ваксинираните граждани да си поставят и третата доза, защото пълният ваксинационен курс е от три дози, с което защитата от влизане в болница достига до 80 %.

Наличието на Омикрон е доказано лабораторно при 12 положителни проби. 11 от случаите са в столицата и един е в София - област. Никой от заразените не се нуждае от болнично лечение.

Два експертни съвета в здравното министерство внимателно ще проучат какви мерки са приложени в отделните европейски страни. След това ще преценят дали и какви нови мерки да се приложат и у нас, за да се ограничи разпространението на Омикрон.

#Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"