Никой не плаща за лечението на психично болни с коронавирус в Русе

Никой не плаща за лечението на психично болни с коронавирус в Русе
A A+ A++ A

Финансови проблеми с лечението на пациенти, болни от коронавирус - за това алармираха от Центъра за психично здраве в Русе.

Здравното заведение не получава средства за тези случаи и вече изнемогва. В празничните дни броят на новозаразените се увеличава, а персоналът е изправен не само пред финансови, но и физически затруднения.

Заради големия брой заразени с Ковид мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе е под карантина.

"Седем от тях са с тежки психози. Веднага - консултанти и лекарства, които ние закупихме за тези хора, защото само на двама имаше кой да им купи лекарства", заяви д-р Теменужка Матева, управител на Центъра за психично здраве в Русе, предава БНТ.

"Обгрижваме ги, както относно психичното им състояние, така и соматичното, консултираме ги със специалисти", допълни д-р Елис Челек лекар в Мъжкото отделение.

Центърът за психично здраве няма договор със Здравната каса и в момента никой не плаща за лечението на болните с коронавирус, нито пък се дават допълнително пари на здравните работници, които се грижат за тях. А от началото на пандемията тук са лекувани 72 психично болни пациенти, заразени и с Ковид.

"Имахме договор от януари до април. След това договорът изтече и повече не са ни предлагали, въпреки многократните писма, които ние писахме", добави д-р Теменужка Матева.

"Въпреки че не получаваме средства, ние обгрижваме максимално пациентите си и се стараем здравето им да е на първо място", коментира д-р Елис Челек.

Междувременно разходите са се увеличили - за дезинфектанти, лични предпазни средства не само за персонала, но и за пациентите, токът драстично поскъпнал, консумативите. И започнали да трупат дългове.

"Ситуацията е доста напрегната. И благодарение на помощта на общината в рамките на 130 хиляди лева ние можем да издържим наистина в момента", каза още д-р Теменужка Матева.

Но тези пари ще свършат. И ако Центровете за психично здраве не получат допълнително пари за лечение на болните с Ковид, както останалите болници, не знаят още колко ще издържат.

#психично болни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"