Нова година, нови цени, нови правила - ето какво влезе в сила от 1 януари

Нова година, нови цени, нови правила - ето какво влезе в сила от 1 януари
A A+ A++ A

Нова година, нови цени, нови правила - ето какво влиза в сила от 1 януари

Новата година води със себе си нови цени, нови пенсии, нови правила, които пряко ще се отразят на живота и бита ни, пише dir.bg.

Крак повлече КЕВР с първото си заседание за 2022 г., на което одобри поисканото увеличение на газа от "Булгаргаз". Синьото гориво поскъпна от днес с благословията на енергийния регулатор с над 30 на сто. Така цената му занапред ще бъде 133,41 лв./MWh, което неминуемо ще се отрази на всички аспекти от живота на българина, както и на инфлацията.

От 1 януари до юни пенсионерите ще продължат да получават месечната добавка към пенсиите си, която е в размер на 60 лв. Това е антикризисна мярка заради отражението на COVID-пандемията. От нея ще се възползват 2 058 100 български пенсионери, които правителството реши да подкрепи финансово. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии. Изплащането на добавката е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

Ваксинираните пенсионери пък ще получат допълнителни още 75 лв. към пенсиите си, но те ще бъдат начислени през февруари. Парите са бонус, както за хората от третата възраст с пълен ваксинационен цикъл, така и за тези с бустерна доза. А пенсионерите няма да има нужда да подават никакви документи за целта.

Продължава и извънредната обстановка в страната, свързана с пандемията от коронавирус, като всички мерки и правила ще са валидни до 31 март т.г. засега.

В началото на годината влизат в сила не само нови цени на газа и нови добавки за пенсионерите, но и увеличени изисквания за пенсиониране. Увеличава се броят на годините и стажа за излизане в заслужена пенсия. Мъжете ще могат да се пенсионират при навършени 64 години и 5 месеца, при условие, че стажът им е 39 години и 2 месеца. Възрастта за пенсиониране на жените нараства на 61 години и 10 месеца, а изискването за осигурителен стаж е 36 години и 2 месеца.

От първия ден на 2022 г. максималният размер на една пенсия се увеличава от 1440 лв. на 1500 лв., а линията на бедност се вдига от 369 на 413 лева.

Разходите на домакинствата за ремонт пък вече ще могат да се вписват в данъчната декларация и така хората да си намаляват облагаемия доход. Правилото влезе в сила в началото на миналата година, но 2022 година ще е първата, в която този разход ще се декларира. Размерът на облекчението е до 2 хил. лв. годишно.

От 12 януари ще заработи връзката между информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и контролно-измервателните уреди в пунктовете за технически прегледи. Така данните от техническия преглед на автомобилите за замърсяване ще постъпват незабавно в контролния орган след като от половин година действат новите стикери и удостоверения за техническа изправност и пет екологични категории.

От януари с около лев трябва да се вдигнат и абонаментните такси на мобилните оператори, които клиентите трябва да получат начислени в януарските си сметки. Процентът на увеличението е между 4 и 5 на сто, но вицепремиерът на икономиката Корнелия Нинова чрез подчинената ѝ КЗП издаде заповед за спирането му, като го нарече нелоялна търговска практика. Възможността за вдигането на цените обаче е формулирана в договорите с клиентите, така че се очаква реакцията на телекомите.

От тази година отпадат и данъчните облекчения за деца - размерът на еднократното облекчение за деца беше 4500 лв. за едно, 9000 за две и 13500 лв. за три деца. Родителите могат да поискат намаляване на на данъка при подаване на годишната данъчна декларация, защото са изпуснали срока да го направят през работодателя си. Но за следващата година семейното данъчно облекчение вече не важи. Поне на този етап.

Все пак през януари България очаква и Бюджет 2022, който ще има последната дума при определянето на данъчните и социалните политики, както и тяхното финансиране.

#нови правила

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"