В Германия минималната заплата се вдига до 9.82 евро на час

В Германия минималната заплата се вдига до 9.82 евро на час
A A+ A++ A

Сериозно увеличение на заплатите през новата година очакват работещите в Германия. Това показва проучване на водещия институт Ифо (Ifo), цитирано от ДПА и БТА.

От анкетираните 630 мениджъри по персонала 78% очакват заплатите да се повишат средно с 4.7%, докато намаление на заплатите се среща сред отговорите изключително рядко.

Ръстът на възнагражденията се обяснява на първо място с повишението на минималната работна заплата в Германия от 1 януари. Досегашната най-ниска надница от 9.60 евро на час се увеличава до 9.82 евро. От 1 юли 2022 г. ще има ново нарастване с още 6.4% до 10.45 евро. А коалиционното споразумение на новото федерално правителство предвижда още едно увеличение на минималната заплата през 2022 година до 12 евро на час.

За сравнение в България минималната почасова ставка е 3.92 лв. при месечна минимална заплата от 650 лв.

Не само ръстът на най-ниското почасово възнаграждение ще е причина германските работодатели да вдигнат заплатите тази година. Компаниите все повече страдат от липса на квалифицирани кадри и се опитват да задържат тези свои служители, както и да привлекат нови, посочват икономистите от ifo.

Предвижда се в сектора на услугите увеличението на заплатите да бъде най-високо - средно с 5.8%, сочи проучването.

#Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"