Банките печелят пак колкото преди пандемията

Банките печелят пак колкото преди пандемията
A A+ A++ A

Печалбата на банките у нас се върна на нивата отпреди пандемията. По данни на БНБ в края на ноември положителният финансов резултат на банковата система надхвърля 1.3 млрд. лв., а това е с 53% повече от същия период на миналата година.

През 2020 г. банките реализираха по-малка печалба в сравнение с предни години заради негативните последици от ковид кризата върху редица бизнеси и домакинства. Тогава банките заделиха и по-големи резерви в очакване на ръст на лошите кредити, беше стартиран и временният мораториум върху издължаването на най-пострадалите кредитополучатели - граждани и фирми.

Сега разходите за обезценка на вземания от кредити са на стойност 491 млн. лв. към края на ноември, което е 280 млн. лв. (36.3%) по-малко спрямо отчетените към 30 ноември 2020 г.

В същото време банките значително са завишили постъпленията си от такси и комисиони - за 11-те месеца на 2021 г. те са събрали от граждани и фирми 1.338 млрд. лв. Това е с 220 млн. лв. повече от преди година. През 2021 г. всички кредитни институции у нас завишиха тарифите си като най-вече оскъпиха най-ползваните от потребителите услуги - поддържане на банкови сметки, внасяне и теглене на суми, а също ползване на дебитни и кредитни карти. От Новата 2022 г. голяма част от банките предприемат поредно увеличение на таксите за своите услуги.

През изминалата вече 2021 г. увеличение има и на отпуснатите кредити. Кредитният портфейл на банките се увеличава с 809 млн. лв. (1.1%) до 75.3 млрд. лв. към края на ноември. Нарастват кредитите за нефинансови предприятия (с 426 млн. лв., 1.1%), за домакинства (с 301 млн. лв., 1.0%) и за други финансови предприятия (с 81 млн. лв., 1.6%).

Към края на ноември все още има разсрочени кредити за 8.158 млрд. лв. по мораториума, въведен заради Covid кризата.  От тях 1.805 млрд. лв. са разсрочени заеми на домакинства, а останалите - на бизнеса. Всички те трябва да започнат да бъдат покривани отново от новата година, тъй като действието на мораториума бе до 31 декември 2021 г., пише "Сега".

 

#банки #печалби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »