Съдът на ООН отсъди срещу Гърция в спора с Македония

A A+ A++ A

Международният съд на ООН в Хага присъди частична победа в полза на Македония в спора за името й с Гърция.

Гърция е нарушила член 11 от Временната спогодба между двете страни от 1995 г., като е блокирала приемането на Македония в НАТО на срещата на високо равнище в Букурещ през 2008 г., реши Международният съд в Хага, предаде БТА, позовавайки се на агенция МИА.

Временната спогодба беше подписана от Гърция и Македония на 13 септември 1995 г. Член 11 предвижда Гърция да не се противопоставя на членството на Македония в НАТО или в друга международна организация, чийто член е Гърция, ако това става под името Бивша Югославска Република Македония (БЮРМ).

Председателят на съда на ООН Хисаши Овада съобщи, че решението е взето с 15 гласа „за“ и един „против“.

С 14 гласа „за“ и два „против“ съдът реши, че има компетенциите да се произнесе по този случай, като така отхвърли гръцкото искане да се обяви за некомпетентен.

Съдът не навлезе в решението на НАТО на срещата на високо равнище в Букурещ, нито в преговорите за името, които се водят в ООН, и тези два въпроса, както обясни съдия Овада, не влияят на компетенциите на съда да решава нарушен ли е член 11 от Временната спогодба.

Съдиите отхвърлиха гръцките обвинения, че Македония е нарушила Временната спогодба.

Тъжителят (Македония) не е нарушавал спогодбата преди срещата в Букурещ. Обвиняемият (Гърция) не успя да докаже нарушение на спогодбата от страна на тъжителя, освен за използването на един символ през 2004 г., каза Овада.

Македония внесе иск срещу Гърция на 17 ноември 2008 г., няколко месеца след срещата на върха в Букурещ.

Страната поиска от съда да потвърди, че на срещата на върха в Букурещ Гърция е нарушила член 11 от Временната спогодба, като е възразила срещу отправянето на покана за членство на Македония в НАТО заради нерешения спор за името на Македония.

Скопие поиска съдът да наложи на Гърция да спазва задълженията си по спогодбата и да не блокира членството й в международни организации.

Съдът обаче не счете за необходимо да нареди на Гърция да се въздържа в бъдеще да се противопоставя на присъединяването на Македония към други международни организации, чийто член е Гърция.

Спорът за името на Македония между нея и Гърция датира от обявяването на независимостта на първата страна от бивша Югославия.

Атина се опасява, че признаването на Македония под това й име би отворило териториални апетити към части от Северна Гърция, които също влизат в историко-географския регион Македония.

Поради гръцкото вето Македония е приета в ООН под името „Бивша югославска република Македония“, а членството в НАТО и началото на преговорите за членство в ЕС остават недостижими за Македония.

За разлика от Гърция България, освен че става първата суверенна държава, признала независимостта на Македония през януари 1992, прави това, признавайки и конституционно името на страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »