Прокуратурата: Борисов не лъже, а информира и предизвиква дискусии

Прокуратурата: Борисов не лъже, а информира и предизвиква дискусии
A A+ A++ A

Случаят на Асена Сербезова е сред мотивите на прокуратурата да откаже да разследва бившия премиер

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не е извършил престъпление с твърдението си, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност". Това е мотивът, с който на 23 декември Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу Борисов по сигнала, подаден от Стойчо Кацаров, докато беше служебен министър на здравеопазването. Прокуратурата съобщи официално едва днес за постановлението си, за което писахме още вчера.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че срещу Борисов е имало идентичен сигнал от движението БОЕЦ, както и още един сигнал, подаден до прокуратурата в Сандански, отбелязва в.СЕГА. 

"Днес какво направиха - имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност - Пфайзер. До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна", каза Борисов. В сигнала си до прокуратурата Стойчо Кацаров твърди, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер - всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

Наблюдаващият прокурор направил редица проверки - включително били изискани и получени справки за доставките на ваксини и техния срок на годност, справки от всички регионални здравни инспекции в страната за изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове и др., обяснява държавното обвинение.

Така било установено, че 4 партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30 септември 2021 г. са били изпратени в цялата страна. "Съгласно официално съобщение на Министерството на здравеопазването: "На 10.09.2021г. след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата в ЕС беше одобрен нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура. Срокът на годност за замразен флакон е удължен от 6 на 9 месеца", се казва още в прокурорското съобщение.

Затова и прокурорът приема, че изявленията на Борисов не са всяване на паника, за което НК предвижда до 2 години затвор. "Този текст предвижда възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, същото следва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага", обяснява прокуратурата. И допълва, че "изразите на Бойко Борисов не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на НК".

Прокуратурата цитира и съдебна практика, с която да обоснове изводите си, че Борисов не е извършил престъпление - опасността трябва да е конкретна, т. е. да съдържа твърдения за настъпили факти (за случили се в действителност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на дадено събитие от страна на подаващия информацията и възможните му последици в обществения живот.

Любопитното е, че сред цитираните дела е и това срещу настоящия здравен министър Асена Сербезова. Тя бе разследвана и пратена на съд за всяване на паника по време на извънредното положение заради две нейни интервюта по БНР и БНТ, в които говори за възможен недостиг на лекарства. В крайна сметка Сербезова бе оправдана на две инстанции, като прокуратурата сама се отказа от делото срещу нея.

Така прокуратурата приема, че изказването на Бойко Борисов пред медиите, дало повод за сигнала, е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Постановлението на СГП за отказ от образуване на досъдебно производство може да се обжалва пред апелативната прокуратура. Засега нито МЗ, нито БОЕЦ са обявили дали ще атакуват прокурорския акт пред по-горната инстанция.

#Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »