България отбелязва 100 години от Балканската война

България отбелязва 100 години от Балканската война
През 1912 г. четири балкански държави – България, Сърбия, Гърция и Черна гора, сключват военен съюз, насочен срещу Османската империя. Снимка: haskovonews.com
A A+ A++ A

На 5 октомври се навършват 100 години от деня, в който за България започва първата Балканска война (1912–1913 г.) – героична епопея за освобождението и човешките права на българите в Османската империя.

34 години по-рано е завършила Руско-турската освободителна за България война.

Берлинският конгрес на Великите сили обаче оставя след нея открит Източния въпрос – българи и други християни остават под османска власт в Македония, Одринска и Беломорска Тракия и други части на Балканския полуостров.

Освободителните борби в тези земи и международните дипломатически усилия не донасят решение на този проблем.

Възможностите за мирен изход са вече изчерпани. По-рано през 1912 г. четири балкански държави – България, Сърбия, Гърция и Черна гора, сключват военен съюз, насочен срещу Османската империя.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Благоевград в тържественото честване по повод 100 години от Освобождението и присъединяването на Горна Джумая и Пиринска Македония към България, предаде БГНЕС.

Държавният глава ще присъства на тържествената заря-проверка в 19:30 часа на площад „Георги Измирлиев“, където ще произнесе слово.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев също ще участва в тържествата. Той ще се включи в тържественото заседание на Общинския съвет в града, което започва в 9:00 часа.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в тържествените чествания в Банско по повод 100-годишнината от Освобождението на Банско и празника на града.

Председателят на парламента ще участва в 9:00 часа в тържествената сесия на Общинския съвет – Банско.

Цецка Цачева ще присъства на тържествената литургия и освещаване на знамето на Община Банско пред църквата „Света Троица“ и на откриването на паметник по случай годишнината.

Председателят на Народното събрание ще присъства и на възстановка на събитията от 5 октомври 1912 г.

По-късно на площад „Никола Вапцаров“ Цачева ще се обърне с приветствие към гражданите на Банско по случай празника.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък ще участва в тържествения ритуал по издигане на националния флаг пред Общината в Стара Загора за празника на града.

След това той ще се включи в празничното шествие с участие на възпитаници на старозагорските училища, което трябва да завърши при Енорийския храм „Свето Въведение Богородично“.

Вътрешният министър, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни, ще проследи възстановката на събитията отпреди век, когато цар Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на война на Турция.

По повод годишнината изложбата на Националния военноисторически музей „Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война“ гостува във Военноморския музей.

Изложбата включва тридесет и една творби на големия български художник, специално подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей, които варненската публика ще може да види за първи път на своя територия.

#България #Балканската война #Османската империя #Руско-турската освободителна война #Великите сили #Източния въпрос #Македония #Балканския полуостров #Сърбия #Гърция #Черна гора #Росен Плевнелиев #президент #Благоевград #Горна Джумая #Пиринска Македония #Делян Добрев #министър на икономиката #Цецка Цачева #председател на НС #Народното събрание #Банско #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Стара Загора #цар Фердинанд #Турция #Владимир Димитров-Майстора #Националния военноисторически музей

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"