Заплатите на военните със 7% нагоре от 1 януари

Заплатите на военните със 7% нагоре от 1 януари
Николай Иванов, който представлява цивилните в системата на отбраната, се противопостави на вдигането на заплатите само на военнослужещите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заплатите на военните ще бъдат увеличени със 7% от януари догодина, е съобщил зам. финансовият министър Владислав Горанов на оперативно заседание с икономическите експерти от организациите, участващи в Тристранния съвет.

Участници в срещата изразиха опасението, че приходната част на Бюджет 3013 е много завишена и след второто полугодие ще трябват корекции.

Николай Николов от КТ „Подкрепа“ дори предположи, че може все пак да се гласува идеята за облагане на лихвите по депозитите, предаде Дарик радио.

Обещаното увеличение на заплатите на военните ще се случи от 1 януари, но те се опасяват, че ще е за сметка на част от привилегиите им.

Тодор Воденов от военния синдикат изрази мнение, че това е ход, с който се твърди, че се увеличават доходите, и след това ще бъдат намалени привилегиите без много шум.

Николай Иванов, който представлява цивилните в системата на отбраната, се противопостави на вдигането на заплатите само на военнослужещите.

„Когато на военнослужещите, чиито заплати в момента при изпълняване на идентични длъжности и функционални задължения заплатите са в момента достатъчно големи, драстично големи, ще доведе до увеличаване на тези разлики, което на практика е некоректно“, коментира той.

И работодатели, и синдикати заявиха, че като цяло заложеният икономически ръст от 1.9 на сто в бюджета може и да не бъде изпълнен, особено ако се разчита само на вътрешното потребление.

Николай Николов дори изрази опасение, че ще трябва пренаписване на бюджета след второто полугодие.

Според него управляващите не са се отказали от идеята да облагат лихвите по депозитите.

„Последните думички на шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси беше, че това е справедливо и трябва да се направи“, каза той.

Очаква се Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа бюджета следващата седмица, след което да бъде приет и от правителството.

#Владислав Горанов #зам.-министър на финансите #военни #заплати #Националният съвет за тристранно сътрудничество #Николай Николов #КТ „Подкрепа” #Бюджет 2013 #Тодор Воденов #Николай Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"