Рязък спад на цените на тока в Европа

Рязък спад на цените на тока в Европа
A A+ A++ A

Европейските цени на електроенергията с доставка на следващия ден спаднаха рязко в сряда сутринта, водени от скок в производството на вятърна енергия и по-мекото зимно време, което намалява  търсенето.

Базова енергийна мощност за четвъртък в Германия се търгуваше при старта на днешната търговия на 86 евро за мегаватчас (MWh), което е с цели 46,3% под цената, платена за сряда.

Еквивалентният френски договор за ден напред пък се търгуваше на 118 евро/MWh, което е с 21,5% по-малко от цената в сряда.

"Очакваме утре да бъде най-топлият ден от седмицата в района на Централна и Западна Европа", посочиха анализатори на компанията Refinitiv Eikon, цитирани от Ройтерс.

В момента в Континентална Европа се наблюдава необичайно меко време, като средните температури във Франция се очаква да бъдат 5,7 градуса по Целзий над нормалните в четвъртък, в в Германия - с 9,4 градуса над нормалните.

В резултат на това търсенето на ток Германия се очаква да спадне с 0,9 гигавата (GW) до 52 GW, докато френското търсене ще намалее с 1,5 GW до 48 GW.

В същото време ще се повиши вятърната енергия, добивана от ВЕИ-та, като производството в основната страна производител на вятърна енергия - Германия ще се увеличи повече от два пъти от 13 гигавата (GW) днес до 30,8 GW в четвъртък и ще достигне пикова мощност от 35 GW, посочиха още анализаторите на Refinitiv.

Изходната слънчева мощност пък ще се покачи със 110 мегавата (MW) до средно 670 MW, показват още данните на Refinitiv Eikon.

Във Франция обаче вятърът ще отслабне с мощност от 3,1 GW, докато наличният ядрен капацитет ще спадне с 2,9 процентни пункта до 70,5%, или 44 GW, каза Refinitiv.

Междувременно германската електроенергия с доставка през януари се търгува с 16 евро надолу при цена от 255 евро/MWh.

Цените на изтичащите през декември 2022 г. европейските квоти за въглероден двуокис (CO2) пък се увеличиха с 0,14 евро до 79,43 евро на тон.

Контрактите на каменните въглища за доставка в Северна Европа през 2022 г. не се търгуват и днес, откакто се установиха на $123 за тон на 23 декември.

Петролните фючърси пък се търгуват в най-високите нива от месец насам (от последната седмица на ноември) след данни на Американският петролен институт (API) за изненадващ спад на петролни складови запаси в САЩ през последната седмица с 3,09 млн. барела.

Фючърсите на петрола Брент се търгува в сряда около 78,75 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI  - около 75,85 долара за барел.

#ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"