Топ вирусологът Радка Аргирова: Хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти

Топ вирусологът Радка Аргирова: Хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти
A A+ A++ A

Хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление, заяви тя.

Тя коментира, че има съмнителни PCR тестове, които допълнително потвърждават наличието на новия вариант.

Аргирова допълни, че на едно място са установени 6 случая, в друга лаборатория – още два, а на други места – 10 случая на „Омикрон“. „Би трябвало да се нарекат единични случаи. Всички хора идват от чужбина“, каза още Аргирова в „Тази сутрин“ по bTV.

Тя уточни, че всички случаи трябва да бъдат потвърдени от Националния център по заразни и паразитни болести, но това вероятно ще се случи до дни.

Според Аргирова настоящите мерки са достатъчни за ограничаване на заразата с „Омикрон“, но те трябва да се спазват и да се контролира тяхното спазване.

Относно ваксинацията, съветникът на премиера Кирил Петков смята, че с икономически стимули може да се повиши ваксиналното покритие у нас, а мярката с допълнителни пари за пенсионерите ще сработи.

„Трябва да станем конкретни към хората. Конкретни към притесненията им. Защото хората не са антиваксъри, а се страхуват от страничните ефекти. Това е моето впечатление“, каза Аргирова.

По думите ѝ предишното управление на здравното министерство е оставило добро наследство. „Наследяваме един голям екип от хора, които са готови да съдействат за една нова ваксинирана България. Просто трябва да продължим тази работа“, каза Аргирова.

Според нея вирусът ще затихне съвсем през април и май месец, но в страните с високо ваксинално покритие. У нас това ще се случи по-късно.

„Всичко, което правя, цялата ми работа, цялото ми време е посветено на това да не се превърнем в COVID гетото на Европа“, каза Аргирова.

Относно високата смъртност тя каза, че начините да се спре този процес е чрез ваксинация и поставянето на трета бустерна доза.

#коронавирус #Омикрон #радка аргирова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »