Година след старта на ваксинацията: Почти 80% от пълнолетните в ЕС са имунизирани срещу COVID-19

Година след старта на ваксинацията: Почти 80% от пълнолетните в ЕС са имунизирани срещу COVID-19
A A+ A++ A

Над 78% от възрастните в Европейския съюз са ваксинирани срещу коронавирус през изминалата година, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Точно преди една година в Европа започна ваксинацията срещу COVID-19. Изминахме дълъг път. Повече от 78% от възрастните в ЕС вече са ваксинирани", заяви ръководителят на ЕК във видеообръщение.

Според нея ваксинацията, включително бустерната доза ваксина, остава най-добрият начин за справяне с пандемията от коронавируса.

"Нарастващата скорост на разпространение на коронавируса, особено на щама Омикрон, прави ваксинацията още по-важна... Разполагаме с достатъчно дози, за да може всеки да бъде ваксиниран и да получи бустерна доза ваксина", каза Фон дер Лайен.
 

Доскоро четири ваксини срещу COVID-19 бяха одобрени за употреба в ЕС - Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson. На 20 декември на извънредно заседание Европейската агенция по лекарствата препоръча американската ваксина срещу коронавирус Novavax за употреба в ЕС. Доставките на ваксината ще започнат в началото на 2022 г.

#ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »