Заради студа сме изхарчили повече ток тази Коледа

Заради студа сме изхарчили повече ток тази Коледа
A A+ A++ A

Електрическата система на страната се е справила добре по време на коледните празници, няма сериозни аварии и лишени от ток за дълъг период потребители. Това съобщи пред БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор Енергийния системен оператор (ЕСО).

На Бъдни вечер към 18.00 часа товарът в страната е бил 5900 мегавата. За сравнение – през 2020 г. е бил 5400 мегавата. Разликата се обяснява с по-студеното време тази година.

Макар по Нова година да се очакват по-ниски температури, няма да има сериозни затруднения за задоволяване на нуждите в страната, увери Ангелин Цачев.

В сравнение с миналата година през настоящата сме реализирали 150% ръст в износа на електрическа енергия.

По думите му забраната на износа на ток е невъзможна мярка и няма как да бъде изпълнена в условията на общия европейски енергиен пазар. „Не можем да ограничаваме движението на стоки и на капитали. Ако направим подобна стъпка, срещу страната ни може да бъде започната веднага процедура от страна на Европейската комисия”.

Опасността от ликвидна криза е много сериозна. Има опасност не само за ЕСО, но и за всички мрежови оператори, смята Ангелин Цачев във връзка с наложения мораториум върху цените на тока.

#ток #Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »