Цветанов за изборния хаос „2 в 1“: Сори!

Цветанов за изборния хаос „2 в 1“: Сори!
Цветан Цветанов се "извини" на членовете на ОИК и СИК, които спаха на чували с бюлетини в изборната нощ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешният министър в отпуск и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов се „извинява“ за „неудобството“ на избирателните комисии в България, след като някои техни членове прекараха изборната нощ, спейки върху чували с бюлетини на опашки за предаване на изборните протоколи.

В интервю за в. „24 часа“, озаглавено „Извинявам се за неудобството на изборите, сега ще е по-спокойно“, Цветанов, който е в отпуск като вътрешен министър за периода на кампанията, обясни бъркотията при провеждането на изборите и броенето на резултатите с факта, че за първи път се провеждат избори „2 в 1“.

„За първи път се провеждат избори за местна и президентска власт. Това утежнява организацията. Смятам, че от страна на МВР имаше добра организация за гарантиране на демократично провеждащ се изборен процес. В чисто организационен план най-тежко беше в София“, заявява Цветанов.

Според него в бъдеще не би имало подобни неуредици, тъй като „политическите субекти“ щели да бъдат „намалени“ на „два-три“ от „развиващия се демократичен процес“.

„Но пък Избирателният кодекс така беше приет, за да има пълни гаранции, че няма възможност за злоупотреби. Затова се налагаха тези повторни засечки, които се правеха в изборния ден. Извинявам се за неудобството на всички представители на СИК и ОИК, но съм убеден че след години, при следващо такова съвпадение на два избора, няма да има N на брой политически субекти и участници в изборите. В един развиващ се демократичен процес ще се очертаят два-три политически субекта, които реално ще участват на изборите“, каза министърът на вътрешните работи.

Допълни, че е убеден, че на балотажа ще е по-спокойно, защото и за президентския вот, и по места ще се избира между двама кандидати. „Цялото това упражнение ще бъде много бързо и СИК ще имат по-малко работа в сравнение с обема от първия тур“, напомни вицепремиерът.

На въпроса в качеството си на какви двама депутати от ГЕРБ са присъствали в ОИК – София, в зала „Универсиада“, Цветанов каза: „Като координатори на райони с пълномощни да представляват партията по време на изборите на територията на Столичната община“.

Той обясни, че ролята му като шеф на щаба е да създаде необходимата организация на партия ГЕРБ за участие в изборния процес и подготовката преди регистрацията на кандидатите.

Цветанов отхвърли обвиненията към ГЕРБ за манипулация на изборите и за всяване на страх у кандидати с контраобвинения в същото към ДПС.

„Когато се говорят подобни безпочвени неща, не трябва да падаме на нивото на нашите опоненти. Елате във видинските общини – Ружинци, Кула и Димово, елате в кърджалийските общини – Джебел, Кирково, Ардино, Черноочене, за да видите действително какво значи страх и опити за манипулиране на изборния процес. Това, което имаше като обществена нагласа за политическите формации месеци преди изборите, се потвърди с това, което се получи като резултат на изборите“, каза шефът на щаба на управляващата партия.

Вицепремиерът повтори твърдението на ГЕРБ, че са разбили монопола на ДПС. „Ето ви фактите: в Кърджали ще имаме 9 съветници, досега имахме само 3-ма, в Кирково ще имаме 9 срещу 7 досега, в Джебел – 6, досега сме нямали нито един, в Ардино – 6, досега нито един, Крумовград – 6, досега 1, Момчилград – 4-ма, досега нула, в Черноочене – 2-ма, а досега никой. Дори в Черноочене 2007 г. сме имали 0 гласоподаватели за ГЕРБ“.

„Така че пробивът е много сериозен, говорим за близо 18 хиляди гласоподаватели, които са дали гласа си за ГЕРБ въпреки страха“, обяви той.

Попитан очаква ли обрат на втория тур на президентския вот заради подкрепата, която Ахмед Доган даде на Ивайло Калфин, Цветанов повтори, че за първи път изборът на президент има шанс да не бъде зависим от политически субект.

#ОИК #ЦИК #СИК #избирателна секция #избирателни списъци #МВР #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #ГЕРБ #президентски избори #местни избори #избори #избори 2011

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници