Мъри Стоилов: У нас обичат да казват - това няма как да стане, без дори да са пробвали

Мъри Стоилов: У нас обичат да казват - това няма как да стане, без дори да са пробвали
A A+ A++ A

Наставникът на Левски - Станимир Стоилов даде интервю за Тръст "Синя България". В него той засегна широк спектър от теми - от работата с футболистите, през мнението му за школата и плановете за зимната подготовка до стратегическото развитите на Левски и най-добрия начин, по който може да се създаде и утвърди новото сдружение на феновете, което да получи мажоритарния пакет акции на клуба.

"Професионализмът бе напуснал и играчите. Трябва да преоткрием навика им да слушат и изпълняват. Аз притискам футболистите си и ги заставям да работят, но те трябва да знаят, че правя това за доброто на Левски. Не се съобразявам с никого в подхода си към играчите. Подхождам по левскарски, защото знам какъв е историческият стандарт в Левски. Ако един футболист спазва правилата и се държи както подобава на играч на Левски, няма да имаме никакви проблеми.

Напредъкът на Андриан Краев се дължи на него самият, но той е направил само началните стъпки към нивото, което трябва да достигне. Левски е имал големи футболисти на неговата позиция, с които да се сравнява. Що се отнася до Бари, доверието, което му имам, се дължи на изключителната сериозност в спазването на тактическите указания, която показва.

Преподписахме с него в момент, в който той нямаше голове и всички мислеха, че той не е бъдещето на Левски. Аз също смятам, че той има много проблеми, най-вече в технически план и в завършващия удар, но пък ние така или иначе трудно ще намерим идеалния централен нападател с финансовите възможности, които имаме.

Изненадващо и за самия мен, Кордоба напредна много най-вече, защото е изцяло насочен към футбола. Иска да се учи и да изчиства проблемите си. При Митко Костадинов е точно обратното. Той има потенциал, но има и странични от футбола идеи в главата си, които му пречат.

Всекидневно се опитваме да решим проблемите на юношите, защото в тях е бъдещето на Левски. Те, обаче, също трябва да отговарят на нивото на клуба и да му помогнат да постига резултати. Левски не може да бъде 9-ти или 10-ти в класирането. От школата идват недообучени футболисти. Аз им казвам хибриди. Научили са много неща, но им липсват основни елементи. Трябва да започнем да произвеждаме готов продукт.

Дисциплината и играта в защита са двата компонента, които трябва да подобрим. Говоря, обаче, за защита в стил Левски, не опълченската. Игра в защита с висока преса, дълбоко в противниковата половина, с контрол върху играта и събитията. Най-трудно се учи един отбор да се отбранява високо. Ако постигнем това, обликът на отбора ще е завършен на 70%.

Има огромна бездна между големия европейски футбол и българския футбол. Базите и стадионите ни са като в Европа отпреди 50 години. Оттам следва и спортно-техническата бездна. Ние нямаме място сред големите отбори, защото само им пречим да играят футбол.

Приходът, който Левски генерира, в никакъв случай не е достатъчен. Това е сума за преживяване. Ангажимент на всички в клуба, е отново да запалим искрата, да започнем да функционираме, да намираме нови спонсори, да държим феновете в час със събитията, а те да идват на стадиона, заради добрите ни игри. Да продаваме играчи и евентуално да стигаме до евротурнирите. Трябва да направим футбола в Левски футболен бизнес, а не просто футбол, в който някой излива едни пари, които отиват в канала, защото не се постигат никакви резултати.

Има скептици, защото през годините се подаваха страшни сигнали, че едва ли не управлението на клуба било у феновете, че те източвали средства... Нищо от това не е вярно. Начинът да преодолеем това е първо да застанем с лицата си. Второ, призовавам всеки да зададе въпросите си и да повдигне темите, които го притесняват. Сега е моментът. Ние не обичаме да се интересуваме, когато е време, а започваме да питаме и критикуваме, когато нещо вече е направено.

Третото е масовостта на това сдружение. Ако събере достатъчно голям брой левскари, никой няма да може да говори за манипулации. Ако събере 500-1000 левскари и се организираме 300-500, ще спечелим едни избори, но ако сме 20,000, това вече е невъзможно.

В България първата дума, която кажеш за нещо е "А, това няма как да стане". С убеждение, с работа ще опитаме. Да, може и да не се получи, заради недоверието към всичко, което се случва у нас, но ние сме длъжни да пробваме.

Трябва да направим така, че да вървим от 20,000 нагоре, а не надолу. Ако трябва, ще тропаме на вратата на всеки член, за да го запалим по идеята и да го задържим."

Тръст "Синя България" трябва да е коректив на случващото се в Левски. Организацията е съсобственик на клуба със своите 10% от акциите и като такъв трябва да има достъп до пълната документация, за да предава на феновете истинските сигнали идващи от клуба.

В никакъв случай тръстът не трябва да се превръща в слуга на който и да е ръководител, а да следи зорко да не се излиза от финансовата рамка, както и дали се спазват левскарските ценности," завърши наставникът на "сините."

#Левски #Станимир Стоилов #Мъри Стоилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници