Възпитаник на Харвард, Бъркли получи наградата „Джон Атанасов"

Възпитаник на Харвард, Бъркли получи наградата „Джон Атанасов"
Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата „Джон Атанасов“ за насърчаване на постиженията на млади български изследователи в сферите на информационните и комуникационни технологии на тазгодишният носител д-р Димитър Жечев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На специална церемония президентът Росен Плевнелиев отличи докторът по криптография Димитър Жечев с награда „Джон Атанасов" за значими постижения в областта на информационните и комуникационните технологии, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Димитър Жечев е постигнал високи резултати в областите на съвременна криптография и информационна сигурност, преподавател в Лозана, Швейцария.

Той е доктор по математика от Калифорнийския университет, бакалавър по математика на Харвардския университет, съавтор на два патента в областта на криптографията.

Жечев е ръководител на докторанти и главен координатор на един от мащабните преки по VII Рамкова програма на Европейската комисия в областта на информатиката.

Той е лауреат е на множество международни награди и стипендии.

За първи път тази година държавният глава връчи четири грамоти „Джон Атанасов" - за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост и грамоти „Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели".

С грамоти "Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост" президентът Росен Плевнелиев удостои д-р Ивелина Стоянова, която е магистър по компютърни науки и математика на University of Bath и доктор на науките в сферата на компютърната лингвистика, както и д-р Иван Димов, магистър по електроинжинерство на Stanford University и доктор по приложна биофизика.

Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели", държавният глава връчи на Йордан Чапъров и Димитър Вулджев и на преподавателите Руско Шиков, Антон Шиков, Мирослав Средков, Николина Николова, Диана Попова и Константин Делчев.

Президентът Плевнелиев припомни на младите учени големия принос на Джон Атанасов за развитието на информационните технологии със създаването на първия електронен компютър.

Държавният глава посочи, че е от изключително значение да бъде изградено поколение на знанието, което да позиционира страната ни по пътя на идеите и технологиите в 21 век.

Плевнелиев подчерта, че българските изследователи са доказали способността си да задават дневния ред в областта на високите компютърни технологии на световно ниво.

Формирането на ново поколение учени и практици в сферите на компютърната техника и информационните технологии е от изключително значение за България, припомни Плевнелиев и пожела на младите учени да продължават да работят „отвъд познатото, да експериментират, да откриват нови хоризонти и да не спират да търсят".

„Не се разочаровайте от грешките си, а се учете от тях", обърна се към младите учени президентът.

На техните преподаватели държавният глава пожела да продължават да вярват в способностите и таланта на възпитаниците си и да не спират да ги мотивират по пътя им към нови успехи.

В края на церемонията президентът предложи да бъде учреден Клуб на носителите на отличията „Джон Атанасов", като стъпка към реализацията на иновационната екосистема София Тек.

#награда #Президент на България #Росен Плевнелиев #информационни и комуникационните технологии #икт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"