206118 статии       |       407 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.6781| EUR 1.95583| GBP 2.32077|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Възпитаник на Харвард, Бъркли получи наградата „Джон Атанасов"

4 октомври 2012, четвъртък / 17:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Възпитаник на Харвард, Бъркли получи наградата „Джон Атанасов"
Президентът Росен Плевнелиев връчи наградата „Джон Атанасов“ за насърчаване на постиженията на млади български изследователи в сферите на информационните и комуникационни технологии на тазгодишният носител д-р Димитър Жечев. Снимка: БГНЕС

На специална церемония президентът Росен Плевнелиев отличи докторът по криптография Димитър Жечев с награда „Джон Атанасов" за значими постижения в областта на информационните и комуникационните технологии, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

Димитър Жечев е постигнал високи резултати в областите на съвременна криптография и информационна сигурност, преподавател в Лозана, Швейцария.

Той е доктор по математика от Калифорнийския университет, бакалавър по математика на Харвардския университет, съавтор на два патента в областта на криптографията.

Жечев е ръководител на докторанти и главен координатор на един от мащабните преки по VII Рамкова програма на Европейската комисия в областта на информатиката.

Той е лауреат е на множество международни награди и стипендии.

За първи път тази година държавният глава връчи четири грамоти „Джон Атанасов" - за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост и грамоти „Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели".

С грамоти "Джон Атанасов – за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост" президентът Росен Плевнелиев удостои д-р Ивелина Стоянова, която е магистър по компютърни науки и математика на University of Bath и доктор на науките в сферата на компютърната лингвистика, както и д-р Иван Димов, магистър по електроинжинерство на Stanford University и доктор по приложна биофизика.

Грамоти „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели", държавният глава връчи на Йордан Чапъров и Димитър Вулджев и на преподавателите Руско Шиков, Антон Шиков, Мирослав Средков, Николина Николова, Диана Попова и Константин Делчев.

Президентът Плевнелиев припомни на младите учени големия принос на Джон Атанасов за развитието на информационните технологии със създаването на първия електронен компютър.

Държавният глава посочи, че е от изключително значение да бъде изградено поколение на знанието, което да позиционира страната ни по пътя на идеите и технологиите в 21 век.

Плевнелиев подчерта, че българските изследователи са доказали способността си да задават дневния ред в областта на високите компютърни технологии на световно ниво.

Формирането на ново поколение учени и практици в сферите на компютърната техника и информационните технологии е от изключително значение за България, припомни Плевнелиев и пожела на младите учени да продължават да работят „отвъд познатото, да експериментират, да откриват нови хоризонти и да не спират да търсят".

„Не се разочаровайте от грешките си, а се учете от тях", обърна се към младите учени президентът.

На техните преподаватели държавният глава пожела да продължават да вярват в способностите и таланта на възпитаниците си и да не спират да ги мотивират по пътя им към нови успехи.

В края на церемонията президентът предложи да бъде учреден Клуб на носителите на отличията „Джон Атанасов", като стъпка към реализацията на иновационната екосистема София Тек.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: